Домовленості з Кабінетом міністрів дозволяють трейдерам не знижувати ціну палива — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Домовленості з Кабінетом міністрів дозволяють трейдерам не знижувати ціну палива

441
В Україні склалися умови для зниження цін на нафтопродукти, але автомобілісти можуть цього і не помітити. Вчора секретаріат експертно-аналітичної групи з регулювання ринку нафтопродуктів рекомендувала нафтотрейдерам знизити ціни, посилаючись на рекордне падіння світових котирувань нафти. Крім того, знизилася і оптова ціна нафтопродуктів. Але учасники ринку воліють орієнтуватися на домовленості з Кабміном, а саме підтримувати ціни на існуючому рівні до закінчення виборів. І уряд не в змозі на них вплинути, відзначають експерти.
За даними агентства Bloomberg, вчора ціна нафти марки Brent на Нью-Йоркській товарній біржі знизилася на $0,95, до $107,24 за барель, досягнувши мінімуму за два місяці. Всього ж з початку тижня нафта подешевшала на $8,8 за барель, або на 7,5%. Останній раз такий обвал котирувань спостерігався восени 2008 року, коли нафта дешевшала на $10 за барель за тиждень, а до кінця року втратила дві третини своєї вартості. На ціну сировини, за даними Bloomberg, вплинули дані про скорочення виробничої активності в Китаї.
Як розповіло джерело в Міненерго, вчора секретаріат експертно-аналітичної групи (ЕАГ) з регулювання ринку нафтопродуктів при Кабінеті міністрів звернувся до всіх учасників групи з рекомендацією в зв'язку з цим знизити ціни на паливо. Цю інформацію підтвердив і один з учасників групи, зазначивши, що нафтовикам рекомендували знизити вартість палива на заправках на 15-20 коп. за літр до кінця вересня. Консалтингова компанія UPECO, чиї представники входять до складу ЕАГ, вчора поширила прес-реліз, в якому вказала, що через обвал котирувань на світових ринках вже в третій декаді вересня варто чекати зниження оптових цін на бензини і дизельне паливо на 300-500 грн/т, що призведе до падіння цін і в роздробі. За даними UPECO, трейдери будуть розпродавати накопичені запаси, щоб купити дешевші партії нафтопродуктів. В UPECO прогнозують, що якщо ціни на світовому ринку продовжать падіння або навіть залишаться на нинішньому рівні, то вже на початку жовтня споживачам варто очікувати зниження роздрібної ціни на 5-15 коп. за літр.
Втім, учасники ринку сумніваються в тому, що ціни на нафтопродукти в роздробі найближчим часом знизяться. "Імпортери нафтопродуктів будуть орієнтуватися на граничні ціни, встановлені раніше ЕАГ, і навряд чи стануть їх знижувати, - говорять в прес-службі ВАТ "Галичина". - А вітчизняні виробники і так не підвищували ціни, але українського бензину на ринку дуже мало, і він не впливає на загальну кон'юнктуру".
Ціни на пальне почали зростати з 6 вересня, збільшуючись на 3-4% за день. За даними консалтингової компанії "А-95", з початку вересня середня ціна бензину Аі-95 зросла з 10,6 до 11,06 грн за літр, дизпалива - з 9,24 до 9,78 грн/л, а Аі-92 - з 10,31 до 10,76 грн/л. 10 вересня експертно-аналітична група ухвалила рішення про збереження граничних цін на паливо як мінімум до початку листопада (нагадаємо, 28 жовтня відбудуться вибори до Верховної Ради): Аі-95 повинен коштувати не дорожче 11,20 грн за літр, а дизпаливо - не більше 10,18 грн за літр.
Директор роздрібної компанії з торгівлі нафтопродуктами "Донецькойлсервіс" Віктор Мартиросян зазначає, що оптові ціни на нафтопродукти на зовнішніх ринках вже знизилися, проте імпортери продовжують зберігати їх на високому рівні. Це підтверджують і в консалтинговій компанії UPECO. Так, за її даними, вартість тонни Аі-95 на зовнішніх ринках з 1 по 20 вересня знизилася на $90, а дизпалива - на $38. "Але в уряду сьогодні фактично немає важелів впливу на імпортерів, які ввозять нафтопродукти за низькими цінами, а продають - за високими, оскільки це значна кількість невеликих фірм, які не мають істотних активів, щоб їх можна було, наприклад, оштрафувати за монополізм, - говорить член комітету Верховної ради з ПЕК Олександр Гудима. - А якщо їх закривати, то замість кожної закритої компанії відразу ж з'явиться десять нових".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас