Парламент: три копійки шахтарям, а готівку не віддам — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Парламент: три копійки шахтарям, а готівку не віддам

1743
Цього разу традиційно огляд сесійного тижня у Верховній Раді України виходить не в понеділок, а вже у четвер, бо як і прогнозувала "Реальна економіка" в попередній публікації, парламентська більшість вирішила заблокувати Раду як інформаційний канал опозиції.
Більшість знову схвалила рішення про скорочення пленарного тижня до одного робочого дня. Цього єдиного дня депутатам виявилось цілком достатньо для ухвалення законів, ратифікації міжнародних угод і обрання суддів.
Найбільш резонансними із ухвалених парламентом рішень стали зміни до закону України "Про банки і банківську діяльність" щодо Державного земельного банку.
Цей закон став логічним продовженням "регіонального" наступу на сільськогосподарські угіддя, що стався на попередньому пленарному засіданні при ухваленні законопроекту щодо розмежування земель державної та комунальної власності.
Отже, депутати надали право Кабміну формувати статутний капітал Державного земельного банку за рахунок грошових внесків та внесків у вигляді земельних ділянок.
Поряд з цим, Державний земельний банк і далі матиме право "здійснювати операції із земельними ділянками та майновими правами на них відповідно до законодавства України в сфері земельних відносин та свого статуту".
Національний банк України тепер визначатиме особливості видачі державному земельному банку банківської ліцензії, регулюватиме та наглядатиме за державним земельним банком з урахуванням специфіки його діяльності.
Нагадаємо, що 7 липня Кабмін затвердив порядок створення Земельного банку зі статутним капіталом 120 мільйонів гривень. А ще у квітні парламент виділив 120 мільйонів гривень на створення земельного банку.
На думку деяких експертів, за допомогою Державного земельного банку з використанням злочинних схем земля може бути виведена як з державної, так і з власності звичайних селян, які скористаються послугами цієї установи.
Ще одним неприємним сюрпризом для широкої громадськості, стало схвалення у другому читанні законопроекту щодо функціонування платіжних систем та розвитку безготівкових розрахунків.
Цей закон дозволить НБУ затверджувати максимальні суми готівкових коштів для розрахунків населенням.
Про можливі наслідки цього закону для громадян читайте більш докладно на "Реальній економіці".
Продовжуючи обслуговувати інтереси Національного банку, а точніше близьких до президента посадових осіб, депутати ухвалили внесення змін до закону України "Про Національний банк України" щодо організації готівково-грошового обігу.
Відтепер голова НБУ не буде обмежувати себе у кількості заступників. Це питання достатньо буде лише формально узгодити з Радою Нацбанку.
Крім того, законопроект уточнює перелік повноважень НБУ і передбачає, що регулятор, серед іншого, здійснюватиме нагляд за платіжними системами, встановлюватиме обмеження на використання систем захисту, платіжних ознак та відтворення елементів дизайну банкнот та монет, а також організовуватиме готівково-грошовий обіг.
Депутати взяли до уваги зауваження президента та ухвалили з його правками законопроект про внесення змін до статей 9 і 25 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування".
Закон передбачає, що фізичні особи-підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування, замість щомісячної сплати єдиного внеску будуть його сплачувати за квартал, до 20 числа наступного місяця.
Серед повернутих президентом законопроектів, депутати також розглянули закон України "Про аквакультуру".
Зокрема, було враховано пропозицію не включати у закон норму про ліцензування діяльності у сфері аквакультури.
Крім того, парламент виключив із закону норму, що дозволяла надавати у користування фізичним та юридичним особам земельні ділянки водного фонду для здійснення діяльності у сфері аквакультури без проведення торгів.
Також депутати врегулювали правові, економічні та соціальні основи ведення органічного виробництва сільськогосподарської продукції, зокрема продуктів харчування.
Закон визначає, що при виробництві органічної агропродукції та органічної сировини виключається використання і застосування хімічно синтезованих речовин, консервантів, синтезованих барвників, гормонів, антибіотиків, ароматизаторів, стабілізаторів, підсилювачів смаку, генетично модифікованих організмів, похідних таких організмів і продуктів, вироблених із зазначених організмів.
Виробляти органічну продукцію і сировину можуть підприємства будь-яких форм власності та організації, які отримали необхідний сертифікат і включені до Реєстру виробників агропродукції.
Також закон встановлює загальні правила виробництва, транспортування та реалізації органічної продукції, зокрема її обов'язкове маркування при реалізації.
Верховна Рада також встановила кримінальну відповідальність за використання незаконно виготовлених, отриманих або підроблених марок акцизного збору і голографічних захисних елементів під час продажу товарів.
Відповідним законопроектом за ці правопорушення введено покарання у вигляді позбавлення волі від 3 до 7 років.
З метою стимулювання базового електорату Партії Регіонів, депутатами були підтримані закони щодо збільшення обсягу видатків на заробітну плату працівникам вугледобувних підприємств і учасникам бойових дій та інвалідам Великої Вітчизняної війни.
Підтримка лише шахтарів, при всій повазі до їхньої праці, та ігнорування інших соціально-вразливих професійних верств населення, наприклад медичних та педагогічних працівників, стала генеральним трендом Партії Регіонів.
Семен Чернишенко
За матеріалами:
Реальна економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас