Греція прийняла умови "трійки кредиторів": пенсійний вік підвищили до 67 років — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Греція прийняла умови "трійки кредиторів": пенсійний вік підвищили до 67 років

947
Уряд Греції погодив з експертами "трійки кредиторів" підвищення пенсійного віку до 67 років. Зараз греки виходять на пенсію в 65 років. Підвищення пенсійного віку дозволить країні економити щорічно до 1,1 млрд євро.
Раніше повідомлялося, що грецький Мінфін розробив проект скорочення бюджету на 11,7 млрд євро. Третина цієї суми буде отримана за рахунок зниження пенсій. Прогнозувалося, що в результаті зменшення пенсійних виплат протягом двох років пенсії будуть скорочені на 3,5 млрд євро. Крім того, проект передбачав зниження зарплати депутатам і співробітникам міністерств. За оцінками, скорочення витрат на держсектор дозволить заощадити 2 млрд євро в 2013-2014 рр.
1,5 млрд євро вдасться заощадити за рахунок зниження на 12% плати поліцейським, пожежним та іншим службовцям у формі, а також скасування святкових бонусів.
Також європейські політики висували ідею ввести в Греції обов'язковий шестиденний робочий тиждень.
Відзначимо також, що, на думку прем'єр-міністра Греції Антоніса Самараса, Греція не потребує додаткових коштів від партнерів по єврозоні, Афінам потрібен лише час на перепочинок, щоб повернутися на шлях економічного зростання. За його словами, країні необхідна дворічна відстрочка для досягнення цільових показників дефіциту бюджету на рівні менше 3%, узгоджених раніше з кредиторами.
19 серпня ц.р. міністр фінансів Німеччини Вольфганг Шойбле заявив, що додаткової допомоги Греції не буде. "Викидати гроші в бездонну бочку - безвідповідально. Ми не можемо запускати ще одну програму допомоги", - сказав Шойбле під час відкритого дня уряду. Голова фінансового відомства також підкреслив, що євро є стабільною валютою, яка призвела до зниження інфляції в ФРН, у порівнянні з періодом обігу марки.
Згідно з нинішніми умовами надання допомоги Греції, вона має скоротити дефіцит бюджету до 2,1% ВВП в 2014 р. з 9,3% у 2011р. Виділення коштів з боку ЄС і МВФ залежить від успішності проведення в Греції структурних реформ. Проте в тому випадку, якщо Греція не вкладеться в графік реформ, її фінансування може бути припинене, що призведе до дефолту і можливої відмови балканської країни від євро.
6 серпня ц.р. в МВФ повідомили, що європейським лідерам варто задуматися над тим, щоб пом'якшити умови кредитування Греції. У самому МВФ готові перейти на більш пільгові умови надання допомоги Афінам, однак хотіли б отримати підтримку інших учасників "трійки" кредиторів. У МВФ також додали, що рішення пом'якшити вимогу викликано тим, що рецесія в Греції не йде на спад, а навпаки, лише погіршується.
Відзначимо, що грецьке статистичне агентство Elstat переглянуло в бік погіршення оцінку зниження ВВП проблемної держави. Як стало відомо, за підсумками II кварталу поточного року грецька економіка скоротилася на 6,3%. У цілому ж експерти прогнозують падіння ВВП більш ніж на 6% за підсумками 2012 року. Грецька економіка скорочується п'ятий рік, супроводжуючись спадом у промисловості, падінням рівня життя і рекордним рівнем безробіття, що перевищує 23%, а серед молоді - 55%.
Греція належить до числа країн, які більше за інших постраждали від світової фінансової кризи. До теперішнього часу суверенний борг балканської країни перевищує 170% від її валового внутрішнього продукту (ВВП). 1 серпня парламентська коаліція у Греції повністю узгодила заходи економії в розмірі 11,5 млрд євро в 2013-2014 рр. Тим самим грецьке керівництво заявило про свій намір виконати вимоги "трійки" без будь-яких зустрічних умов. Загальний обсяг виділених Афінам коштів ЄС і МВФ досягає 240 млрд євро.
За матеріалами:
reuters.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас