Торги зі змінним успіхом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Торги зі змінним успіхом

Фондовий ринок
763
"Українська біржа" (УБ) і Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку пішли на відкритий конфлікт. Після того як майданчик на знак протесту проти закону "Про депозитарну систему" на годину затримав початок торгів, регулятор звинуватив біржу в "маніпулюванні громадською думкою". І хоча ліцензію в УБ, швидше за все, не відберуть, вважають юристи, вона може почати втрачати позиції на ринку.
"Українська біржа" виконала свою погрозу і вчора, вперше з початку роботи в березні 2009 року, відкрила торгову сесію з годинним запізненням не з причини технічного збою, які раніше траплялися на майданчику. Основні торги почалися на 45 хвилин пізніше, ніж звичайно, - не о 10.30, а об 11.15. Передторгова сесія, на якій укладають адресні і РЕПО угоди, замість звичайної 10.00 була відкрита об 11.00 і тривала замість 30 всього 15 хвилин. "Такого в світі не відбувалося жодного разу", - безапеляційно заявив на спеціально скликаній прес-конференції член біржової ради УБ Олексій Сухоруков.
Напередодні біржова рада вирішила "призупинити торги", щоб "привернути увагу президента" Віктора Януковича до негативних наслідків можливого вступу в силу закону "Про депозитарну систему". Це рішення підтримали 55 учасників ради, частка яких в загальному обсязі торгів УБ склала 98,66%. "Новації, які в ньому (законі. - ред) прописані, а саме створення єдиного Розрахункового центру, суперечать міжнародному досвіду, вводять непрозорого неринкового посередника між кліринговими організаціями та учасниками ринку з одного боку і Нацбанком та Центральним депозитарієм з іншого", - сказав журналістам голова біржової ради Ігор Мазепа. За його словами, монополізація функцій Розрахункового центру унеможливлює повноцінне керування ризиками на фондовому ринку і ставить під загрозу його існування. Можливість закриття "Української біржі" він оцінив у 70%.
Щоб підсилити ефект фондового страйку, пан Мазепа оприлюднив черговий відкритий лист президента з проханням повернути закон на повторний розгляд для "усунення норм, які заважають розвитку фінансового ринку і порушують права його учасників". Перший відкритий лист з аналогічним проханням акціонери УБ і ПФТС відправили 26 червня. Однак 7 липня Верховна рада ухвалила закон. Президенту його направили через два місяці. Термін застосування вето закінчується сьогодні.
Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) ще 18 вересня пригрозила біржам санкціями, "якщо вони без причини призупинять торги", тому реакція вчора була швидкою. "Виходячи з тих матеріалів, які у нас є, ми поки не бачимо призупинення торгів і предмета для розслідування. Тобто гучні декларації поки не підтверджені. Мені здається, тут має місце підміна понять з метою маніпулювання громадською думкою", - цитують голову НКЦПФР Дмитра Тевелєва на сайті регулятора. Ухвалений закон підтримала асоціація "Українські фондові торговці" і Незалежна асоціація банків України. На думку регулятора, припинення торгів на "Українській біржі" є лише зміною графіка торгів. Однак санкції все ж можливі: "Комісія попросить у біржі матеріали за цими подіями, уважно їх вивчить і дасть правову оцінку, чи були порушені закон або процедура зміни графіка торгів".
"Українська біржа" порушила процедуру зміни часу початку торгової сесії, відзначили в НКЦПФР. Згідно з пунктом 19.5 правил торгів майданчика, такі зміни повинні бути погоджені з державним представником на біржі та оприлюднені на її сайті мінімум за три дні до набуття чинності. Однак рішення ради було оприлюднено всього за добу, а регулятор і зовсім дізнався про зміну графіка тільки вчора. УБ повідомила НКЦПФР про зміну в рамках своїх правил графіка торгів у четвер", - сказав голова комісії.
Неповідомлення учасникам ринку про зміни за три дні не є грубим порушенням, тому НКЦПФР не зможе позбавити ліцензії "Українську біржу", вважає партнер юрфірми "Василь Кисіль і партнери" Наталія Доценко-Білоус. 25 травня 2011 року до біржі застосовувалась санкція у вигляді попередження, але регулятор не зможе трактувати події як систематичне порушення правил. "Якби за такі порушення відбирали ліцензії, то у нас не залишилося б жодної біржі. Якщо ліцензію заберуть, це викличе великий резонанс: тільки учасник відкрив рот, щоб зробити заяву, у нього забирають ліцензію. Вважаю, в цьому випадку є підстави для штрафу", - додав юрист.
Виграти в цій ситуації непросто. "Якщо врахувати, що ще не врегульована конфліктна ситуація навколо ПФТС, можу сказати, що все це на руку третім силам, тобто іншим біржам. Здивований, чому головний акціонер ПФТС та "Української біржі" цього не розуміє", - говорить колишній голова правління ПФТС Олександр Скляров. За даними НКЦПФР, за 12 торгових сесій вересня за обсягом торгів "Українська біржа" (1 млрд грн) і ПФТС (3,5 млрд грн), підконтрольні "Московській біржі ММВБ-РТС", поступилися дніпропетровській "Перспективі" (4,8 млрд грн).
Микола Максимчук
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас