Дешева іпотека від Азарова обійдеться українцям втридорога — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дешева іпотека від Азарова обійдеться українцям втридорога

Нерухомість
5393
За словами юристів, яких опитав тижневик "Коментарі", договір про надання часткової компенсації відсотків за "дешевою іпотекою" містить безліч дір.
Згідно з угодою позичальник отримує обіцяні гроші, тільки якщо кошти на ці цілі були передбачені в держбюджеті на відповідний рік, а установа, що сплачує компенсацію, отримала їх вчасно і в повному обсязі.
"Якщо кошти не будуть виділені, позичальникам доведеться самостійно виплачувати банку відсотки в повному обсязі, як це було в період кризи 2008-2009 років. Це може призвести до прострочень, застосування банками штрафних санкцій і, відповідно, звернення стягнення на предмет застави", - відзначає старший партнер "Кравець, Новак і партнери" Ростислав Кравець.
За словами прем'єр-міністра Миколи Азарова, в проекті держбюджету 2013 року на виплати за дешевою іпотекою передбачено 1 млрд. грн. Але чи будуть у держскарбниці гроші в наступні роки (в рамках пільгової програми кредити видаються на 15 років), передбачити не може ніхто.
Відмовляючись від виплати компенсацій, держава майже не ризикує. Штрафні санкції, передбачені на такий випадок, сміховинні. Якщо виплата спізнюється більш ніж на 30 днів, позичальник може зажадати за кожний день прострочення пеню в розмірі облікової ставки НБУ.
"Але пеня нараховується тільки у випадку, якщо затримка сталася без поважних причин та за умови наявності коштів на відповідних казначейських рахунках. Оскільки це положення записане як умова договору, притягти державу до відповідальності в будь-якій формі буде складно", - переконаний партнер ЮФ "Василь Кисіль і Партнери" Олександр Бородкін.
Зате зобов'язання перед банком позичальникові доведеться гасити в будь-якому випадку. Інакше фінустанова почне нараховувати штрафи, передбачені кредитним договором. Вони можуть в два і більше разів перевищувати розмір пені, яку горе-позичальник має право зажадати від держави.
До речі, виплата компенсації за кредитною ставкою автоматично припиняється у випадках розірвання договору з банком або забудовником. Тобто фактично фінансове благополуччя позичальника залежить від сумлінності не тільки держави, але й інших учасників схеми. "У разі розірвання договору держава зажадає відшкодування всіх раніше наданих компенсацій. Альтернативний варіант - продовжувати вірити забудовнику, гасити кредит і одержувати компенсацію, сподіваючись, що проект таки буде завершено", - застерігає Олександр Бородкін.
Тобто, вплутуючись в програму "дешевої" іпотеки, позичальникові краще відразу подумати не тільки про те, з яких коштів повернути банку отриманий кредит, але і про те, з яких коштів відшкодувати державі раніше надані компенсації.
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас