Сьогодні вступив у силу договір про зону вільної торгівлі в СНД — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сьогодні вступив у силу договір про зону вільної торгівлі в СНД

454
З четверга, 20 вересня, набув чинності договір про зону вільної торгівлі в СНД, підписаний в Санкт-Петербурзі 18 жовтня 2011 року.
"Договір набуває чинності після закінчення 30 днів з дати отримання депозитарієм третього повідомлення про виконання його сторонами внутрішньодержавних процедур, необхідних для набуття ним чинності", - йдеться в тексті документа.
Раніше повідомлялося, що третьою країною, що ратифікувала договір про зону вільної торгівлі в СНД, стала Україна. У підсумку з 20 вересня він набув чинності для трьох держав - для України, а також для Росії та Білорусі, які ратифікували документ до неї.
У договорі також уточнюється, що "у відносинах між сторонами, що виконали внутрішньодержавні процедури пізніше, цей договір набирає чинності після закінчення 30 днів з дати отримання депозитарієм відповідних документів".
Тому для ще однієї країни-члена СНД - Вірменії, яка також вже ратифікувала договір, він набуде чинності 17 жовтня.
Ще чотири держави, що приєдналися до угоди (Казахстан, Киргизія, Молдова і Таджикистан), поки внутрішньодержавних процедур не виконали.
Міністр з торгівлі Євразійської економічної комісії (наднаціональний орган Митного союзу Росії, Білорусі і Казахстану) Андрій Слєпньов так прокоментував "Інтерфаксу" вступ в силу нового договору: "Ми вітаємо вступ у дію угоди про зону вільної торгівлі СНД. Розвиток регіонального економічного співробітництва дозволить країнам пом'якшити негативні наслідки глобальної кризи і сприятиме прискоренню зростання торгівлі".
"Важливо відзначити, що дана угода засновує інститут незалежного арбітражу на території зони вільної торгівлі СНД, який дозволить вирішувати спори між державами у вигляді прозорої, доступної арбітражної процедури. Це дуже важливий крок на шляху розвитку регіональної економічної інтеграції. Найближчим часом буде сформована група арбітрів, і ми розраховуємо передати їм низку спірних питань на розгляд", - додав Слєпньов.
Як повідомлялося, положення статей нового договору базуються на нормах і правилах СОТ. У ньому зафіксовані всі існуючі вилучення з режиму вільної торгівлі та закріплена домовленість про нерозширення переліку і незбільшення ставок мит, а також зафіксовані дати скасування існуючих на сьогодні вилучень з режиму вільної торгівлі з імпорту.
Протягом півроку після вступу договору в силу його учасники розпочнуть переговори про поетапне скасування експортних мит. Згідно з угодою скорочується кількість чинних угод (багатосторонніх і двосторонніх), якими керуються держави СНД. Крім цього, в документі прописаний механізм вирішення спорів у відповідності з процедурами СОТ, визначено порядок вирішення низки інших питань, що становлять взаємний інтерес.
Договір відкритий для приєднання інших країн.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас