Українські і білоруські чиновники наводять надзвичайно оптимістичні оцінки зростання зарплат населення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українські і білоруські чиновники наводять надзвичайно оптимістичні оцінки зростання зарплат населення

550
Уряди країн СНД повідомили про значний приріст реальних доходів населення. За словами чиновників, в Росії громадяни стали заробляти (з урахуванням інфляції) на 9,8% більше, ніж на початку цього року, в Україні - на 14,6%, в Білорусі - на 15,5%.
У той час як у Європі лютує боргова криза, і соціальні працівники в країнах єврозони страйкують проти скорочення окладів, у державах СНД, схоже, почався зарплатний бум.
Як повідомило вчора статистичне агентство Росстат, доходи росіян останні місяці зростають набагато швидше від інфляції і цін на житло в новобудовах, які за півроку виросли на 6,5% в середньому по країні.
У серпні середньомісячна нарахована заробітна плата в Росії, за офіційними даними Росстату, склала 26,15 тис. рублів ($837). Її приріст у січні-серпні 2012 р. склав 14,8% або $108. З урахуванням зростання цін, які за вісім місяців в Росії збільшилися на 5%, реальні заробітки російських громадян підскочили на 9,8%.
Ще більш райдужні цифри опублікувала влада Білорусі, проте не за фактом, а у вигляді прогнозу. Уряд країни оцінив приріст реальних зарплат своїх громадян у січні-вересні 2012 р. в 15,5%.
Примітно, що в 2011 р. реальна зарплата в Білорусі виросла лише на 1,3%, а в період з січня по березень в Білорусі було зафіксовано її падіння на 1,2%. Тобто галопуючі темпи зростання окладів почалися зовсім недавно, і, за твердженням влади, вони продовжаться до кінця року.
"Реальна заробітна плата по республіці за 2012 рік збільшиться, в порівнянні з 2011 р., на 20,3% (урядовий прогноз зростання становив лише 4-4,2%). У доларовому еквіваленті середня зарплата по країні в грудні 2012 р. складе Br4,4 млн., перевищивши $500", - сказано в підготовленій урядом Білорусі оцінці підсумків економічного розвитку в 2012 р.
Про настільки ж разюче гарну динаміку повідомили й українські чиновники. Заступник міністра соціальної політики України В'ячеслав Коломієць, посилаючись на дані Держкомстату, повідомив, що реальна заробітна плата в усіх секторах української економіки зросла на 14,6%. Пан Коломієць також відзначив підвищення з 1 липня мінімального розміру зарплати в Україні до 1102 грн. Це на 14,8% або на 142 грн. більше, ніж у 2011 р.
Середній розмір заробітної плати в Україні в серпні 2012 р. склав 3151 грн. ($390). На початку цього року українці в середньому отримували на 400 гривень на місяць менше. У нашій країні реальні оклади приблизно рівні номінальним, оскільки органи статистики не зафіксували значного зростання споживчих цін у 2012 р.
Двозначні цифри підвищення зарплат трьох країн СНД виглядають ще солідніше на тлі скромних соціально-економічних показників. За даними Держкомстату, в січні-липні економіка України виросла, в порівнянні з аналогічним періодом минулого року, лише на 3%, а промислове виробництво - на 0,2%. У Росії ці показники дорівнюють 4,4% і 3,2%, в Білорусі - 2,8% і 8,6%.
Влітку цього року серйозну стурбованість непропорційним зростанням зарплат у Білорусі висловив Міжнародний валютний фонд (МВФ). Експерти висловили підозру, що даний процес частково здійснюється за рахунок друкування грошей, що загрожує новим витком девальвації національної валюти і зростання цін в країні. Представники МВФ порекомендували білоруській владі проявити стійкість і розумність в проведенні обіцяних реформи, пригрозивши в іншому випадку перепинити доступ до нових позик. З 2009 р по 2010 р. МВФ надав Білорусі за програмою Stand by близько $3,5 млрд. На днях Нацбанк країни повідомив про намір відновити переговори про отримання додаткових кредитів.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас