ООН заявляє, що фінансові спекуляції більше впливають на біржу, ніж фундаментальні фактори — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ООН заявляє, що фінансові спекуляції більше впливають на біржу, ніж фундаментальні фактори

295
Фінансові спекуляції мають набагато більше значення при встановленні біржових цін на сировинні товари, ніж фундаментальні фактори. До такого висновку дійшла Конференція ООН з торгівлі і розвитку (ЮНКТАД), повідомляє Platts. Дії спекулянтів призводять до різких коливань цін, які відриваються від реального співвідношення попиту і пропозиції, особливо на таких ринках, як нафтовий.
ЮНКТАД зазначила, що в умовах політичних ризиків найбільші виробники нафти зробили чималі зусилля для стабілізації цін. Однак зараз цих дій вже недостатньо.
За оцінкою ЮНКТАД, фінансові інвестори до квітня 2011 року вклали в ринок сировинних товарів 450 мільярдів доларів. Для порівняння, в кінці XX століття ця сума становила 10 мільярдів доларів. У підсумку обсяг торгівлі деривативами на ринку в 20-30 разів перевищив показники реального виробництва.
Організація заявила, що механізм ціноутворення на ринку нафти та іншої сировини виявився в значній мірі пошкодженим. В результаті ціни на довгий час можуть йти від значень, які б встановлювалися учасниками угод з реальними товарами.
Ціни на нафту в першу декаду XXI століття підскочили з 10-15 доларів за барель до понад 100. Під час фінансової кризи 2008-2009 років вони впали до 30 доларів, але потім поступово повернулися до рівня 100 доларів, коливаючись біля цієї позначки. Радикально знизити ціни не вдалося навіть зусиллями найбільшого постачальника - Саудівської Аравії - яка, за оцінками експертів, значно підвищила обсяги видобутку.
Аналогічна ситуація спостерігається на ринках таких товарів як цукор, мідь і какао. Хоча там задіяні менші капітали й активність трейдерів, як правило, нижча, за рівнем волатильності торги цими товарами часто перевершують нафтові.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас