Борг вистрілив — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Борг вистрілив

Енергетика
2075
Вчора Господарський суд Києва частково задовольнив позов Міноборони Росії про стягнення з Кабінету міністрів України боргу корпорації ЄЕСУ, яку на момент виникнення заборгованості очолювала Юлія Тимошенко. Україна буде змушена заплатити РФ $390 млн з державного бюджету. Прихильники екс-прем'єра назвали рішення суду "брудною передвиборною технологією" влади і впевнені, що ніхто нічого платити не буде.
Вчорашнє засідання Господарського суду Києва, що розглядав позов Міноборони РФ до уряду України про стягнення 3,2 млрд грн ($405,5 млн) боргу компанії "Єдині енергетичні системи України" (ЄЕСУ; в 1995-1997 роках очолювалася Юлією Тимошенко), почалося з виступів представників позивача та відповідача, які повторили свої свідчення, дані на попередньому засіданні (див. "Ъ" від 13 вересня).
- Заборгованість ЄЕСУ перед Міноборони Росії не погашена, хоча існують гарантії уряду, - заявив суду представник Міноборони РФ Ігор Полевець. - Зобов'язання уряду так і не були виконані, тому ми просимо суд задовольнити наш позов повністю.
- З точки зору Кабінету міністрів, листи прем'єр-міністра (Павла Лазаренка. - "Ъ") уряду Росії не є державною гарантією, - заперечив представник українського Кабміну Андрій Богдан. - Крім того, навіть якщо вважати ці листи гарантією, термін її давності давно минув.
Нагадаємо, суд прийняв позов Міноборони РФ до розгляду 5 вересня. Сам борг сформувався в результаті невиконання умов контракту, укладеного між ЄЕСУ та оборонним відомством ще в 1996 році. За ним українська компанія зобов'язалася поставити російським військовим будматеріали на суму $405,5 млн, а натомість отримати від Росії газ на цю ж суму.
15 років в російському міністерстві не згадували про цей борг, але в червні 2011 року на ім'я прем'єр-міністра Миколи Азарова надійшов лист за підписом міністра оборони РФ Анатолія Сердюкова, в якому він пропонував добровільно "погасити існуючу заборгованість". Однак Микола Азаров дав зрозуміти, що Україна не має наміру цього робити. Відповідаючи на запитання журналістів під час брифінгу в Національному інституті раку, пан Азаров запитав у присутніх медпрацівників: "Будемо борги Тимошенко віддавати Росії?" Отримавши негативну відповідь, прем'єр зазначив: "Ось, люди за мене відповіли".
Після виступу представників Міноборони РФ і Кабміну Анатолій Івченко, що головує на суді, дав слово представнику корпорації ЄЕСУ Олександру Ковальчуку. Пан Ковальчук заявив, що позов не підлягає задоволенню, оскільки, за його словами, "ніяких гарантій не існувало в природі". "Твердження про наявність якихось гарантій Кабміну безпідставні, тому що для їх надання недостатньо чиїхось листів - потрібна або постанова, або розпорядження Кабміну, колегіально схвалене на засіданні уряду! - сказав він. - Крім того, Україна як держава не несе відповідальності за дії суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності". Представник ЄЕСУ також зазначив, що в реєстрі держборгу України заборгованість корпорації не значиться, відсутні такі дані і в міністерстві фінансів Росії. "Наші угоди з Міноборони РФ не мали ніякого відношення до Кабміну", - сказав Олександр Ковальчук.
Виступ представника ЄЕСУ тривав понад півгодини. Вислухавши його, суддя Івченко вийшов із зали для ухвалення рішення в дорадчу кімнату, де пробув більше трьох годин. "Позов міністерства оборони Російської Федерації задовольнити частково, - зачитав він рішення суду, повернувшись в залу. - Стягнути з держбюджету України шляхом безспірного списання Державною казначейською службою з будь-якого рахунку, виявленого під час виконання рішення суду, на користь Міноборони РФ заборгованість у розмірі 3 млрд 113 млн 53 тис. 506 грн 26 коп. (близько $390 млн. - "Ъ") та судовий збір в розмірі 61 тис. 862 грн". Суд відмовив Міноборони РФ у виплаті неустойки в розмірі близько $16 млн.
Представники Кабінету міністрів України і Міноборони Росії не стали коментувати рішення. У той же час прихильники Юлії Тимошенко назвали його "брудною передвиборчою технологією". "Ухваливши таке рішення, українська влада тепер буде розповідати, що через ці борги вони змушені не платити пенсії і зарплати, які вони і так не можуть платити, тому що наближається економічний колапс. Тобто це брудна передвиборча технологія проти Юлії Тимошенко, партії "Батьківщина" та опозиції в цілому, - заявив на екстреному брифінгу голова виборчого штабу об'єднаної опозиції "Батьківщина" Олександр Турчинов. - Українська держава не заплатить Росії ні копійки, а по завершенні виборчої кампанії апеляційна або касаційна інстанція взагалі скасує це рішення".
Валерій Кучерук
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас