Роботодавці марно замовчують про нещасні випадки на виробництві - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Роботодавці марно замовчують про нещасні випадки на виробництві - експерт

593
Вітчизняні роботодавці, які намагаються замовчувати про нещасні випадки на виробництві, не розуміють або не знають того, що всі грошові компенсації при ушкодженні здоров'я працівника бере на себе Фонд соціального страхування від нещасних випадків, повідомив в ефірі програми "Соціальний статус" директор виконавчої дирекції Фонду Валерій Акопян.
"Роботодавець не розуміє, що до нього не буде жодних санкцій, і не він буде платити за заподіяну працівникові шкоду", - зазначив він.
За його словами, звичка замовчувати випадки травматизму йде ще з радянських часів - адже тоді за травму на виробництві передбачалася кримінальна відповідальність керівника.
"Сьогодні ж кримінальної відповідальності за нещасні випадки на виробництві немає, крім тих, де вина керівника буде прямою", - пояснив він, додавши, що "якщо ж буде доведено, що керівник дійсно дав доручення, яке призвело до травматизму. За це передбачена адміністративна відповідальність", - зазначив директор.
В.Акопян повідомив, що грошова компенсація за заподіяння шкоди здоров'ю на виробництві є довічною допомогою, виплати починаються відразу після встановлення факту травми.
"Якщо людина залишилася інвалідом і не може надалі виконувати свої обов'язки, ми до пенсії компенсуємо йому 100% заробітної плати. Якщо він виконує менший обсяг роботи і отримує меншу зарплату, Фонд компенсує різницю, яка може збільшуватися або зменшуватися в залежності від працездатності людини", - зазначив він.
Представник Фонду соціального страхування підкреслив, що 67% нещасних випадків на виробництвах відбувається з причини неуважності самих працівників. Втім, кожен потерпілий має право на страхове відшкодування, незважаючи на те, чи була в цьому його провина. Проте, якщо доведено, що працівник перебував у стані алкогольного сп'яніння, відшкодування може бути зменшено до 50%.
В.Акопян повідомив, що з 2005 року по сьогоднішній день понад 40 тис. осіб захворіли на виробництві. Це становить у середньому близько 6 тис. випадків професійних захворювань на рік. 70-80% з них припадає на гірничопромисловий комплекс, решта - на металургійну та машинобудівну промисловість.
За його словами, в першому півріччі цього року кількість професійних захворювань збільшилася на 0,6%, в той же час є тенденція до зменшення травматизму.
"Але я б не говорив, що це пов'язано з поліпшенням умов праці. Думаю, в основному це пов'язано зі зменшенням трудових ресурсів", - сказав В.Акопян.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас