Україна вже як мінімум рік переживає рецесію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна вже як мінімум рік переживає рецесію

2479
Я беру участь у форумі Ялтинської Європейської Стратегії (YES) уже четвертий рік, і завжди слово "вступ" (в Євросоюз), або його англійський аналог - accession - звучало в Лівадійському палаці ледь не щохвилини. Аргументувати потребу України у вступі в Європейський Союз завжди намагався практично кожен спікер.
Завжди, але не зараз. У цьому році я не почув словосполучення "вступ до Євросоюзу" під час форуму жодного разу. Список проблем, які має вирішити Україна для вступу в ЄС, все зростає, шанси - зменшуються. І зараз вони малі настільки, що ілюзій не плекає вже ніхто.
Замість "вступу" в Ялті тепер стає популярним інше слово - "ізоляція". Це - реальний показник результату роботи попередніх і нинішнього уряду. Але, на жаль, не єдиний. Другий, за моїми спостереженнями, - те, що вже як мінімум рік економіка нашої країни переживає рецесію.
Зміна акцентів
Хтось може сказати, що макроекономічні показники говорять не про падіння, а про зростання. Я відштовхуюся від іншого. Ще рік-півтора тому рецесія почалася в головах бізнесменів. А бізнес створює основну частину доданої вартості в державі. І якщо рецесія торкнулася підприємницьких голів, повірте, через якийсь час вона почне відбиватися і в офіційній статистиці. Вже відбивається - безліччю небезпечних макроекономічних перекосів.
Про що мова?
По-перше, про те, що, згідно зі статистикою, зростання бюджетних доходів склало 31% в 2011 р., за вісім місяців 2012 р. - 9%, а план на весь рік передбачає їх збільшення на 20%. Але в той же час економіка практично не зростає (прогноз Concorde Capital щодо зростання ВВП в поточному році - менше 2%). Версія Податкової - детінізація економіки. Але бізнес впевнений: причина - в вичавлюванні з нього всього і вся за рахунок найжорстокішого адміністрування податків і виплати їх авансом на місяці і роки наперед.
Інший перекіс - за майже нульової інфляції вартість грошей в Україні сьогодні становить 25-30%. Про що це говорить? Про нерозумну кредитно-грошову та монетарну політику Національного банку. Він штучно стримує пропозицію гривні, щоб не допустити девальвації, але в результаті в країні немає кредитів, немає ефективного міжбанківського ринку, немає ні дешевих, ні довгих грошей, а без них бізнес задихається, як без повітря. Можливо, тоді, щоб не було проблем з курсом, гроші (гривні) взагалі скасувати?
Або ось вам третій перекіс: зростання реальних зарплат на 15%, в той час як промвиробництво падає. Як таке можливо? Через все ту ж популістську соціальну політику та щедрі соціальні витрати, реальних підстав і бази для яких в країні, фактично, ні сьогодні, ні завтра немає і не буде.
До пори до часу Кабмін примудрявся втримувати статистику "в позитиві" і пояснювати окремі проблеми, - наприклад, падіння промвиробництва, - тільки зовнішніми чинниками. Більше фокус не пройде. Погіршення макроекономічної статистики говорить про те, що з цими дисбалансами Кабмін вже не може впоратися.
Чиновницький саботаж
І чим далі - тим перекосів в країні все більше. Приміром, президент ініціював реформу фондового ринку. Як частина її, парламент ухвалив довгоочікуваний закон "Про систему депозитарного обліку цінних паперів", завдання якого - врегулювати всі відносини на фондовому ринку. Політична воля на цю реформу, здавалося б, є (вона внесена в Нацплан президента), але чиновники займаються її саботажем. Та версія закону, яку вони протягли через Раду, не покращить ринкову інфраструктуру, а навпаки, створить передумови для фактичної ліквідації цього ринку. Якщо проект буде підписаний в його нинішньому вигляді, вже через 3-4 місяці в Україні просто не буде ні бірж, ні фінансових інвесторів, ні тих біржових продуктів, які використовуються у всьому світі. Ми будемо відкинуті в дикий початок 90-х.
Але це - проблеми не тільки для ринку та активної частини населення, але і для всієї країни, і для пенсіонерів у тому числі. У країні без фондового ринку пенсійна реформа в принципі неможлива. Навіть якщо запустити накопичувальне пенсійне забезпечення, то ці, такі необхідні економіці довгі гроші, все одно не буде просто в що вкласти. Реформа перетвориться на чергову аферу під дахом уряду.
Під час форуму YES президент і прем'єр України вкотре спробували описати, як економіка зобов'язана їм своїм порятунком з "руїни" та нинішньою тендітною стабільністю. Але довго ці дисбаланси втримувати не вийде. І тоді весь масштаб проблем стане видно не тільки фахівцям, але й людям на вулицях і площах.
Ігор Мазепа
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас