Житло хочуть пропонувати у лізинг під 3% річних — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Житло хочуть пропонувати у лізинг під 3% річних

Нерухомість
5561
Державна іпотечна установа (ДІУ) має намір в поточному році запустити нову програму надання житла в оренду за ціною 3% річних від його вартості з правом викупу і розраховує на її затвердження урядом 24-26 вересня 2012 року, повідомив голова правління ДІУ Валентин Рибачук під час "круглого столу" на тему "Іпотека від Януковича: перші результати, ризики та альтернатива від забудовників" в Києві у вівторок.
"ДІУ буде здавати квартири в оренду з правом викупу під 3% річних. (...). По суті, це лізинг: ви берете квартиру і платите оренду з правом викупу. Тобто, коли ви її викупили, ви стаєте її власником, хоча право власності буде оформлюватися на вас відразу", - сказав він.
Здійснювати фінансування даної програми, за словами В.Рибачука, ДІУ планує шляхом залучення коштів з фінансового ринку.
Він також пообіцяв уточнити деталі щодо обсягів передбачених фінансування і термінів реалізації програми після остаточного її затвердження Кабінетом міністрів.
"Сподіваюся, що це буде в понеділок (24 вересня), максимум у середу (26 вересня). Але це буде залежати від міністра фінансів..., якщо міністерство спрацює оперативно і подасть програму на розгляд Кабінету міністрів", - зазначив голова правління ДІУ.
Серед планованих обмежень для учасників програми, зокрема, відсутність можливості повторної участі в програмі, а також втрата права викупу при "виписці" з квартири, пояснив В.Рибачук.
"Практично всі умови для цієї програми взяті з програми "Доступне житло", - додав він.
Однак, за словами голови правління ДІУ, початковий внесок для потенційних орендарів житла з правом викупу проектом програми не передбачений.
"У нас є можливість викуповувати житло і здавати в оренду. Це раз. Друге: у нас є можливість викупу недобудованих об'єктів у банків, для того щоб запустити роботу фінансової банківської системи та добудовувати ці об'єкти", - додав В.Рибачук.
Згідно з проектом програми, зокрема, передбачається надання в оренду з правом викупу житла площею 40 кв. м - сім'ям з одної-двох осіб, 58 кв. м - трьох осіб (одна дитина), 76 кв. м - чотирьох осіб (дві дитини і більше). "Якщо ви хочете собі взяти 100 кв. м ..., то різницю (вартості - ІФ) ви платите відразу (згідно з вартістю 1 кв. м за вказаною програмою - ІФ)", - додав голова правління ДІУ.
Вартість житла, згідно з проектом даної програми, планується встановити на рівні і в рамках розрахункової вартості за існуючими держпрограмами "доступного житла": по Києву - 7,5 тис. грн за 1 кв. м, по обласних центрах - 5,5 тис. грн за 1 кв. м, по малих і містах обласного підпорядкування - 4,3 тис. грн за 1 кв. м.
За словами В.Рибачука, програма узгоджена Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, Міністерством юстиції і знаходиться на розгляді Міністерства фінансів.
ДІУ створено урядом України в жовтні 2004 року. Основний вид діяльності - рефінансування іпотечних кредиторів за рахунок коштів, залучених від розміщення цінних паперів.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас