Зовнішній борг України досяг 74% від ВВП — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зовнішній борг України досяг 74% від ВВП

1585
Валовий зовнішній борг України в січні-червні 2012 року виріс на 2,2% - до $129 млрд, або 74% від ВВП, повідомив Національний банк України (НБУ).
"Триває тенденція зниження рівня боргу відносно ВВП від його максимального рівня в кінці 2009 року майже 90%. Це відбувається через вищі темпи зростання доларового ВВП країни, в порівнянні з борговими залученнями", - вказується в повідомленні з посиланням на начальника управління методології, аналізу та прогнозування платіжного балансу НБУ Сергія Ніколайчука.
За даними Нацбанку, в номінальному вимірі обсягів зовнішнього боргу спостерігається тенденція скорочення заборгованості державного сектора і банків, тоді як реальний сектор економіки продовжує досить активно залучати зовнішні боргові ресурси.
Зовнішній борг держсектора за перше півріччя скоротився на 9,5% - до $30 млрд, що пов'язано, насамперед, з плановими виплатами Нацбанком за кредитом МВФ та погашенням урядом єврооблігацій і кредитів.
Українські банки в січні-червні скоротили обсяг зовнішніх зобов'язань на 4,6% - до $24 млрд. У цілому з початку 2009 року заборгованість українських банків перед нерезидентами скоротилася більш ніж на $15 млрд. Згідно з даними НБУ, погашення банками зовнішніх боргів пов'язано, в першу чергу, зі зменшенням використання позикових коштів в банківській системі і заміщенням зовнішніх ресурсів внутрішніми, зокрема, депозитами в іноземній валюті.
Разом з тим, згідно з повідомленням, підприємства реального сектора продовжують залучати зовнішні ресурси. Борг інших секторів економіки за перше півріччя 2012 року збільшився на 10,4% - майже до $75 млрд.
"Значна частина такого приросту обумовлена зростанням кредиторської заборгованості підприємств за зовнішньоторговельними операціями - на $3 млрд", - наголошується в повідомленні.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас