Грузія вважає, що військові навчання РФ "Кавказ-2012" створюють загрозу всьому регіону — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Грузія вважає, що військові навчання РФ "Кавказ-2012" створюють загрозу всьому регіону

460
17 вересня на півдні Росії починаються стратегічні командно-штабні навчання "Кавказ-2012", в яких будуть задіяні близько восьми тисяч осіб і кілька сотень одиниць військової техніки. У навчаннях не братимуть участь закордонні підрозділи ЗС РФ, також не планується створювати значні за чисельністю угруповання військ.
"Дані навчання для Збройних сил РФ стануть основним і підсумковим етапом проведення комплексу командно-штабних навчань і тренувань органів військового управління у 2012 році, спрямованих на підвищення якості керування військами та апробацію сучасних автоматизованих систем. Керувати навчаннями буде начальник Генштабу Збройних сил РФ - перший заступник міністра оборони РФ генерал армії Микола Макаров", - йдеться в заяві Міноборони.
Як зауважили у військовому відомстві, особливістю навчань стане те, що сценарієм їх проведення не передбачене створення "значних угруповань військ". Загалом будуть задіяні до восьми тисяч людей, понад 200 бойових машин, близько 100 артилерійських знарядь. Також візьмуть участь бойові кораблі Чорноморського флоту і Каспійської флотилії - ракетний крейсер "Москва", кілька великих десантних кораблів, два малі протичовнові кораблі, чотири морські тральщики, два малі ракетні кораблі, ракетні і десантні катери, а також підрозділи морської піхоти. Під час навчань буде використано, зокрема, комплекси "Іскандер-М" і "Бастіон". Практичні дії війська будуть відпрацьовуватися на полігонах Прудбой, Капустин Яр, Ашулук і Раєвське, розташованих на території ПСО.
У перший день навчання, які триватимуть до 23 вересня, відвідає президент Володимир Путін в рамках своєї поїздки по Краснодарському краю.
На початку минулого тижня голова НАТО Андерс фог Расмуссен заявив про те, що майбутні російські навчання викликають у нього занепокоєння.
"Ми не проти проведення навчань, але ми закликаємо до прозорості, в ім'я взаємної довіри. Яка мета навчань, де і як вони будуть проводитися? Ми не отримали жодної інформації від Росії", - заявив Расмуссен.
У Грузії пішли ще далі, мало не звинувативши Москву в підготовці до війни. "На жаль, навчання "Кавказ-2012" створюють загрозу не тільки Грузії, а загалом всьому регіону з точки зору стабільності і безпеки. Ми всі добре маємо пам'ятати, які результати принесли військові навчання Росії на Кавказі в 2008 році, які за своїми масштабами були набагато меншими", - заявив міністр закордонних справ Григола Вашадзе на зустрічі з колегами з Болгарії, Латвії, Литви, Румунії та Чехії, які прибули в Тбілісі у зв'язку з майбутніми парламентськими виборами.
Про навчання "Кавказ-2008" згадав і Міністр оборони Естонії Урмас Рейнсалу в своїй статті, опублікованій низкою західних ЗМІ. "Складно не помітити, що це (навчання "Кавказ-2012") - другий етап антигрузинської кампанії Росії", - цитує міністра The Wall Street Journal. У статті Рейнсалу також підкреслює, що навчання проходять за тиждень до парламентських виборів.
За словами виконуючого обов'язки постпреда РФ при НАТО Миколи Корчунова, натяки про підготовку Росії до агресії проти Грузії, яка нібито проходить, є передвиборчим ходом, який має підтримати нинішню владу.
Парламентські вибори в Грузії пройдуть 1 жовтня. Вибори президента країни намічені на 2013 рік.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас