Україна не виплатила талановитим студентам обіцяні гроші на освіту за кордоном — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна не виплатила талановитим студентам обіцяні гроші на освіту за кордоном

3501
У Міносвіти і вітчизняних вищих навчальних закладах визнавати свою провину і навіть наявність проблеми не хочуть, йдеться у сюжеті ТСН.
У цьому році держава повинна оплатити 180 кращим студентам навчання за кордоном, аби ті потім повернулися в Україну і працювали на її користь. Молоді люди, що пройшли відбір, повірили урядовцям та почали оформлення віз і документів.
Однак обіцяних грошей студенти так і не отримали. Їх спеціальні карткові рахунки порожні, а європейські вузи задарма вчити нікого не збираються. І попереджають, що у випадку несвоєчасної оплати всієї необхідної суми на місця українських студентів знайдуться інші охочі.
Тому молоді співвітчизники відверто шкодують, що довірилися державі і зв'язалися з її програмою, замість того щоб шукати щастя в отриманні стипендії від Євросоюзу.
"На даний момент особисто я витратив вже більше тисячі євро. Ці гроші у мене пішли на оплату першого семестру навчання в Австрії, резервування гуртожитку, оформлення документів, проїзд до Києва і назад", - розповів херсонський студент Костянтин Барабанов.
Міністр освіти Дмитро Табачник запевнив, що про такі проблеми чує вперше. За його даними, все в порядку - студенти їдуть за кордон. Хоча із загальної вартості програми 45 млн гривень на вересень виділили менше половини.
Чиновник вважає, що під гарантії міністерства вузи повинні були сплатити свої гроші. "Університети навіть з коштів спецрахунку заплатили, і міністерство гарантує повернення коштів. Бо виконання цієї програми в бюджеті було передбачено на жовтень-листопад. Тобто ми отримаємо кошти в жовтні-листопаді", - пояснив Табачник.
У вузах також рапортують: їхні студенти на навчання за кордон поїдуть і гроші з бюджету їм почали виплачувати. Хоча визнають, що студентам і закордонним університетам їх ще не перерахували, тому що довго розбиралися з нюансами карткових рахунків і в інших питаннях бухгалтерії.
За матеріалами:
ТСН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас