Парламентарій РФ: "Південний потік" - це безперспективна затія — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Парламентарій РФ: "Південний потік" - це безперспективна затія

Енергетика
1087
Позиція Болгарії щодо "Південного потоку" показує, що Росії вигідніше відмовитися від цього проекту.
Про це в понеділок на прес-конференції в Москві сказав голова комітету Держдуми з енергетики Іван Грачов.
"Моя точка зору завжди відрізнялася від офіційної. Я завжди вважав, що ця затія (будівництво "Південного потоку" - ред) безперспективна. Основний аргумент такий - упреться "Південний потік" в країни, які нітрохи не кращі і не гірші від України з точки зору власних грошей та інтересів", - сказав І.Грачов.
За його словами, заяви керівництва Болгарії про можливий вихід з проекту якраз і є таким прикладом.
"Болгарія поводиться точно так само, як Україна", - сказав він.
І.Грачов підкреслив, що більш розумним було б домовиться Росії, Україні та Європі використовувати діючу українську ГТС.
"ГТС України відремонтувати легко і весь необхідний обсяг газу з урахуванням "Північного потоку" можна відправити через Україну", - сказав він.
Голова думського комітету впевнений, що сторонам до кінця року треба спробувати знайти компроміс і вийти на угоду щодо використання українських труб. Тоді тема "Південного потоку" стане неактуальною.
"Якщо не вдасться домовитися, значить вліплять 40 млрд в цей проект", - сказав І.Грачов. Російський економіст Михайло Хазін підкреслив, що ціна газу повинна бути дуже високою, щоб окупити "Південний потік".
Крім цього Хазін вважає, що головне завдання Європи і США - не пустити Україну в Митний союз.
"Якщо Україна потрапляє в Митний союз, то проблем з обхідними трубами немає взагалі. Причому при цьому вирішуються і питання низьких цін на газ для українців", - сказав він. Сьогодні газета "Коммерсант-Украина" повідомила, що Болгарія погрожує "Газпрому" відмовою від будівництва "Південного потоку".
У п'ятницю прем'єр-міністр Болгарії Бойко Борисов заявив, що Болгарія може відмовитися від планів щодо будівництва газопроводу South Stream, якщо Росія буде і далі наполягати на вимозі виплатити 1 млрд євро компенсації за відмову будівництва атомної електростанції в цій країні.
Довідка: З метою диверсифікації маршрутів експортних постачань природного газу ВАТ "Газпром" реалізує проект будівництва газопроводу "Південний потік" через акваторію Чорного моря в країни Південної і Центральної Європи.
Для реалізації сухопутної частини проекту з Болгарією, Сербією, Угорщиною, Грецією, Словенією, Хорватією і Австрією підписані міжурядові угоди.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас