Спілкування представників Києва з європейськими чиновниками нагадує обмін монологами - Єврокомісар — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Спілкування представників Києва з європейськими чиновниками нагадує обмін монологами - Єврокомісар

459
Комісар Європейського союзу Штефан Фюле описав прогрес України як "два кроки вперед, один назад".
За словами Фюле, однією з головних проблем у взаєминах України і Євросоюзу є те, що українська влада не дотримується домовленостей, а спілкування представників Києва з європейськими чиновниками нагадує не діалог, а обмін монологами.
Відповідаючи на запитання, задане газетою "Коммерсантъ Украина", чи почув його Янукович, чи через рік знову доведеться говорити про "труднощі перекладу", Фюле заявив: "Це одне з цікавих завдань, які стоять перед нами - навчитися спілкуватися один з іншим, і при цьому ще й розуміти один одного... Поки нам часто доводиться говорити у формі монологу. І якщо навіть вдається перейти до діалогу і вийти з кімнати переговорів з думкою, що ти нарешті відчув взаєморозуміння з українською стороною, через деякий час наздоганяє розчарування. Бо розумієш, що домовленості не працюють", - сказав він.
Комісар Євросоюзу також відповів, чи були цього разу нові обіцянки з боку Києва: "Мені здається, що певне розуміння цього разу було. Наприклад, щодо того, що майбутні вибори мають бути чесними і вільними. Ми особливо підкреслили важливість свободи слова. Здається, є розуміння, що зараз неприпустима пауза в наших відносинах, в реалізації можливостей. З часом ми побачимо, чи краще президент Янукович зрозумів важливість дотримання європейських цінностей", - заявив єврокомісар.
Фюле також позитивно оцінив зміну посла ЄС в Україні, зазначивши, що будь-який приїзд посла привносить нові можливості і нові шанси. "Я не бачу причин для того, щоб приїзд до Києва нового посла Яна Томбінського, дуже досвідченого дипломата, не виправдав ці очікування. Більше того, саме така людина потрібна була нам для комунікації, для кращого взаєморозуміння між нами та українською владою. Під час переговорів з Януковичем я відчув саме такий ефект від зміни посла", - повідомив він.
Відповідаючи на запитання, чи відбудеться саміт Україна-ЄС в 2012 році, Фюле підкреслив: "Відбудеться він в цьому році чи в наступному - рішення про це потрібно ухвалити на рівні лідерів (України і ЄС). Вважаю, обидві сторони розуміють, що саміт - важлива подія, яку варто проводити щороку. Але при цьому необхідно, щоб саміт був підготовлений, щоб він продемонстрував позитивні зміни".
"Мені здається, ми чітко показали, які зміни хочемо побачити в Україні для подальшого зближення, і сьогодні ми знову говорили про це з президентом. Йшлося про важливість виборів, про проблему вибіркового правосуддя і необхідності виправити його наслідки і, нарешті, про реформи. Ми чітко сказали, який прогрес у впровадженні реформ ми бачимо. Його можна коротко описати як "два кроки вперед, один назад", - заявив він.
Раніше, під час саміту YES в Криму Фюле висловив здивування, що вже більше двох років його не розуміють в питаннях євроінтеграції України. Він також заявив, що Європейський Союз не зацікавлений у тому, щоб розвиток відносин з Україною призупинявся.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас