Держава відсудила у столичного заводу 1 млрд грн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Держава відсудила у столичного заводу 1 млрд грн

Казна та Політика
920
Госпсуд Києва стягнув з Київського заводу реле та автоматики (КЗРА) майже мільярд гривень за кредитним договором, укладеним підприємством у 1993 році під гарантії Кабінету Міністрів.
Як зазначили в прокуратурі Києва, в 1992 році Кабмін доручив заводу освоїти виробництво особливо складної медичної діагностичної техніки фірми Siemens AG. З цією метою підприємство уклало контракт з Siemens на постачання медичного обладнання та комплектуючих частин до нього. Для оплати техніки завод під гарантії уряду отримав в Укрексімбанку кредит на суму 50,5 млн німецьких марок.
Зобов'язання щодо повернення отриманого кредиту завод не виконав, і всі платежі за договором довелося здійснювати Кабміну за рахунок державного бюджету.
Рішенням суду за позовом прокуратури Солом'янського району Києва, з КЗРА стягнули суму кредиту, відсотки за користуванням ним, витрати на страхування, комісійні платежі, пеню. Загальна сума склала майже 1 млрд грн.
Основним акціонером КЗРА є держава в особі Фонду держмайна. Їй належить 58,9% акцій. У 2011 році планувалася приватизація КЗРА.
Нагадаємо, на даний момент сума гарантованого державою боргу становить $13,292 млрд. Це більше 20% від загальної суми держборгу України.
Відзначимо, що в 2010 році прем'єр Микола Азаров вирішив підключити до реформи медицини концерн Siemens.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас