Хто піде з Кабміну — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Хто піде з Кабміну

1635
Питання про те, яким буде український уряд після виборів, знову набуло актуальності. На цю тему - з різних причин - висловилися відразу два відомі політики: спочатку голова МНС Віктор Балога, потім єврокомісар з питань розширення Євросоюзу Штефан Фюле.
Перший видав одкровення: "Моя сьогоднішня робота на посаді міністра МНС добігає кінця... Щоб не вдаватися в подробиці, скажу: щасливий, що каденція завершується. Хочу скоріше отримати штамп у своїй трудовій книжці, де буде написано "звільнений у зв'язку з переходом на іншу роботу" або "за власним бажанням". Другий говорив більш глобально: на думку Фюле, після виборів в Україні має прийти до влади "уряд, налаштований на партнерство між Україною і ЄС". І хоча єврокомісару пояснили, що за нинішньою Конституцією уряд не зобов'язаний йти у відставку після парламентських виборів, він відповів на це багатозначним "подивимося".
Вже виходячи з вищесказаного, неважко спрогнозувати, що змін у Кабміні не уникнути. Тому основним стає інше питання: наскільки глобальними вони будуть? За інформацією "Сьогодні" від джерела в керівництві Партії Регіонів, у владі розглядають три варіанти розвитку подій, але найбільш імовірним в найближчі місяці вважається збереження нинішнього уряду - з точковими змінами.
ПОКИ НА МІСЦЯХ. Миколу Азарова вже "звільняли" з посади прем'єра в 2011-му і на початку 2012-го. На даний момент з усіх термінів, які ставили Миколі Яновичу, залишилися тільки два - звільнення після парламентських виборів або після президентських. Але, за словами джерела, вірогідність відходу Азарова з посади в найближчі місяці мінімальна. І жодному з міністрів, які не є кандидатами в нардепи, відставка на даний момент не загрожує. Навіть міністру культури Михайлові Кулиняку, якому пророкували звільнення відразу після того, як Ганна Герман отримає депутатський мандат і покине Банкову. "Насправді відносини між Герман і Кулиняком далеко не дружні. І взагалі, Кулиняк не входить в жодну з груп, орієнтуючись тільки на президента", - пояснило джерело. Не стоїть питання про відхід з Кабміну і у віце-прем'єра Бориса Колесникова, хоча він, як і Азаров, є кандидатом у нардепи. "Клюєв теж кандидат, але ніхто ж не пише, що він піде з поста секретаря РНБО, - пояснює джерело. - Колесников разом із Клюєвим більше за інших зайняті виборами - ось і вся відповідь. А після виборів президент уже доручив Колесникову займатися Олімпіадою-2022, це багато про що говорить".
В СПІКЕРИ. Сергій Тігіпко теж зайнятий на виборах, однак імовірність його відходу в парламент все ж таки існує: як і міністр юстиції Олександр Лавринович, він є одним з кандидатів на пост спікера парламенту. Втім, за словами джерела, обидва потрібні президенту і в уряді, тому цілком можливо, що Раду очолить хтось інший. Невелика вірогідність переходу в нардепи Дмитра Табачника і навіть Петра Порошенка. Міністр освіти може покинути свій пост тільки в тому випадку, якщо Янукович вирішить змінити курс на відверто прозахідний (тобто повторити маневр Кучми-99), але зараз передумов для цього немає. Що стосується міністра економіки, то, за словами джерела, він уже зрозумів, що лобіювати інтереси свого бізнесу легше, перебуваючи у владі, ніж з парламенту. "Швидше за все, Петро Олексійович виграє вибори на окрузі і через якийсь час передасть його комусь зі своєї команди, - припустило джерело. - Йому краще бути в уряді, і він потрібен в уряді і прем'єру, і президенту".
НА ВИХІД. Так що реальних кандидатів на те, щоб піти з Кабміну в парламент, який знаходиться через дорогу, небагато. Так, швидше за все, це зробить Віктор Балога, жодна з надій якого не виправдалася: об'єднати МВС і МНС не вдалося, а посада віце-прем'єра з силовиків взагалі зникла, так як силовиків президент замкнув на себе; крім того, у Балоги з самого початку були натягнуті відносини з прем'єром, а позиції Азарова за останні місяці лише зміцнилися. Впливати на політику з поста голови МНС складно, так що у нього є всі резони йти в Раду і там спробувати сколотити свою групу - це дасть хоч якийсь вплив. "Напевно, піде, - прокоментувало джерело. - Але якщо президент дасть команду залишитися - він залишиться".
Єдиний міністр, за яким практично немає питань, - міністр ЖКГ Анатолій Близнюк, для якого Рада стане почесною пенсією. ЖКГ потребує реформ, а їх з моменту відходу Олександра Попова ніхто навіть і не намагається проводити.
НЕ БІЛЬШЕ РОКУ? Політологи згодні з тим, що в 2013-й уряд увійде у вигляді, близькому до нинішнього. Але при цьому вважають, що до 2014-го він кардинально зміниться. "Я б дав уряду Азарова від півроку до року, - каже політолог Володимир Фесенко. - Після чого обов'язково буде реформа Кабміну".
Варіант №2: повернення Клюєва і прем'єр з креатури Януковича Другий варіант розвитку подій - радикальна зміна у складі уряду, але в рамках нинішньої влади. Той самий, який найбільш реальним вважають і політологи. "Президент уже заявив про необхідність реформи", - пояснює Кость Бондаренко. Правда, вірогідність такого варіанту одразу після виборів джерело в керівництві ПР оцінює на рівні 20%, але ось його здійснення до кінця 2013 року - з імовірністю більше 50%: "Вірогідність змін безпосередньо залежить від результатів парламентських виборів. Але вже зараз зрозуміло, що вони будуть непоганими для Партії Регіонів, і чим успішнішими вони будуть, тим більша ймовірність, що розклади всередині влади зміняться на користь тих, хто керує передвиборчою кампанією. Адже завданням уряду після 2012 року стане не стільки вибір економічної моделі, скільки підготовка до президентських виборів, а це зажадає єдності команди влади".
За словами джерела, конфігурація влади може змінитися за рахунок відставки Миколи Азарова та ослаблення позицій групи Льовочкіна-Фірташа: "У разі успіху Клюєва на парламентських виборах президентські Янукович також довірить йому. І тоді з влади доведеться піти Льовочкіну, Бойку, Хорошковському і їх команді. Але це не означає, що Клюєв стане прем'єром - швидше за все, він повернеться на пост першого віце-прем'єра, а прем'єром стане хтось із людей президента, наприклад, нинішній голова НБУ Арбузов".
Про ослаблення позицій групи Сергія Льовочкіна говорять з того моменту, як Андрій Клюєв очолив передвиборний штаб ПР. Як і про те, що Дмитро Фірташ фактично не бере участь у фінансуванні кампанії-2012. Непрямим підтвердженням цієї версії є і публічна критика, якій президент нещодавно піддав першого віце-прем'єра Валерія Хорошковського. Однак говорити про те, що ця група виявиться повністю виведеною з влади, передчасно: ми вже спостерігали, як протягом півтора року з влади видавлювалась група Клюєва, а тепер можемо стати свідченням її реваншу. Знаючи схильність президента до збереження противаг, скоріше можна припустити, що він просто виведе групу Льовочкіна "в резерв", зберігши і за нею можливість повернення в майбутньому.
Варіант №3: Яценюк як приманка для заходу
Найбільш песимістичним і найменш ймовірним варіантом вважається можливість створення коаліційного уряду з нинішньою опозицією. У керівництві ПР в нього не вірять просто тому, що не вірять в можливість перемоги опозиції на виборах, проте невеликий шанс йому залишають у випадку несприятливих зовнішніх обставин. "Якщо відносини з Росією будуть складатися зовсім погано і знадобиться різке поліпшення відносин із Заходом, може знадобитися домовленість з Яценюком, - пояснює джерело в керівництві ПР. - Яценюк мріє про прем'єрство і найбільше не хоче, щоб Юля вийшла з в'язниці, адже це означатиме хрест на його шансах стати президентом. Тому він може піти на таку домовленість і зможе умовити Захід на зміну ставлення до України без звільнення Тимошенко. Правда, зараз необхідності в такому союзі немає".
Політологи відкидають можливість союзу влади з опозицією в найближчій перспективі. "До такого союзу не готова, перш за все, сама опозиція, - каже Кость Бондаренко. - Для неї найстрашніше - перемогти на виборах, тому що вона не готова брати на себе відповідальність за країну в кризу". "Владі не потрібна гра у коаліцію, їй необхідно створення пропрезидентської більшості і, як наслідок, збереження пропрезидентського уряду. Це питання іміджу міцної і стабільної влади, від якого залежить керованість країни", - вважає Володимир Фесенко.
Коротков Дмитро
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас