Два австрійці поділять 80 мільярдів на українську Олімпіаду — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Два австрійці поділять 80 мільярдів на українську Олімпіаду

3800
Наприкінці минулого тижня у "Віснику державних закупівель" був оприлюднений акцепт на розробку Техніко-економічного обґрунтування Національного проекту "Олімпійська надія - 2022". Роботу протягом десяти днів після підписання договору повинна буде виконати австрійська компанія Globe Complete GmbH, яка отримає за це 170 тис. євро.
Це повідомлення виглядало досить дивним, враховуючи, що лише за три дні до публікації акцепту уряд вже затверджував ТЕО "Олімпійської надії". І розробляла його не Globe Complete, а німецька PROPROJEKT Planungsmanagement & Projektberatung GmbH. І отримала за це 127,5 тис. євро.
"Коментарі" звернулися за роз'ясненнями до директора департаменту Національних проектів Держагентства з інвестицій та управління Національними проектами Юрія Гусєва, проте той і сам не знав про існування нового розробника ТЕО. "Я не знаю такої компанії", - сказав він "Коментарям".
Пікантності ситуації додавало те, що і німецька PROPROJEKT була не першою в справі підготовки обґрунтування Олімпійських ігор в Карпатах. Ще у вересні 2011-го Держагентство віддало цю роботу компанії Klenkhart & Partner Consulting ZT Gesellschaft mbH з Австрії. Не обійшлося тоді і без скандалу. Австрійці виграли конкурс із заявленою ціною 425 тис. євро. А французький учасник тендеру, який просив за роботи менше, оскаржив таке рішення в Антимонопольному комітеті. Після чого був проведений новий тендер, але вже за процедурою закупівлі в одної особи. Його з вартістю робіт ті ж 425 тис. євро знову виграла Klenkhart. Правда, в квітні Агентство розірвало з австрійцями договір, віддавши право розробки обґрунтування PROPROJEKT.
Тим не менше, голова Держагентства Владислав Каськів вніс деяку ясність в питання нескінченного числа розробників ТЕО проекту. За його словами, уряд 10-го числа затвердив не ТЕО, а "попереднє ТЕО" проекту, яке розробили німці. А вже Globe Complete буде розробляти безпосередньо Техніко-економічне обґрунтування Національного проекту.
"Попереднє ТЕО визначає локацію об'єктів у відповідності зі стандартами МОКу, показує економічний макроаналіз, аналіз відповідності інфраструктури стандартам МОКу. Іншими словами, дає відповідь на питання: чи можна провести Олімпіаду в конкретно визначеному місці, виходячи з об'єктивних критеріїв та суб'єктивних обставин. ТЕО - це вже наступний крок. Воно більше стосується економічних питань. Вся система об'єктів Олімпіади буде розділена на різні групи - ті, які фінансуються за рахунок інвесторів, держбюджету, місцевих бюджетів. Тут акцент буде робитися на фінансові розрахунки, на бізнес-планування", - сказав він "Коментарям".
Іншими словами, саме Globe Complete розпише, скільки коштів кидати на який об'єкт і з чиєї кишені. Запитавши голову Держагентства про те, чому ж ТЕО не віддали німцям, які впоралися з його "попередньою" частиною, "Коментарі" почули наступне: "Я цією деталлю не цікавився, але ми ж проводимо тендери відповідно до чинного законодавства. Над цим працюють фахівці. Я вважаю, що наголос був більше зроблений на фінансовий аналіз, а не на концептуальну розробку. Тут потрібен інший акцент у кваліфікації компанії". Якихось конкретних відомостей про австрійців Каськів не знав, або вирішив промовчати.
Тим не менш, "Коментарі" знайшли таємничу фірму у відкритій австрійській базі даних. Globe Complete GmbH була зареєстрована 29 листопада 2007 року у Відні за адресою Franz-Josefs-Kai 33. За доменом сайту компанії, щоправда, висвічується інша віденська адреса: Goldschlagstrasse 117-119/15. А далі почалися зовсім цікаві речі.
По-перше, в компанії працює всього 2 людини - керуючий директор Роланд Грюн (Roland Grun) і його помічниця Ольга Швальд (Olga Schwald). А в розміщених в інтернеті матеріалах до одного з бізнес-форумів Дунайського регіону, був виписаний і рід діяльності компанії: роздрібна торгівля деревиною, збірними дерев'яними виробами, вікнами та дверима, деталями для збірних будинків. Крім цього, Грюн і Швальд консультували з питань експорту в Росію, країни Кавказу і в Україну, а також займалися консалтингом в сфері поновлюваних джерел енергії та IT-інфраструктури. До слова, саме ця компанія підшукувала IT-інтегратора для реалізації проекту створення електронного уряду в Україні. Яке так досі і не створено.
Яким чином і чому саме ця компанія, що складається з директора та його помічниці, буде вирішувати, на що і в якому обсязі виділяти і залучати 80 млрд. грн., анонсованих для підготовки до Олімпіади - питання. Правда, Владислав Каськів пообіцяв дати відповідь на нього найближчим часом: після того, як Микола Азаров поставить свій підпис на "попередньому ТЕО" проекту, Держагентство має намір влаштувати велику презентацію "Олімпійської надії".
Андрій Сантарович, Максим Мухін
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас