"Коли людина відмиває гроші, то у неї дивним чином нізвідки з'являються активи" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Коли людина відмиває гроші, то у неї дивним чином нізвідки з'являються активи"

Кримінал
7687
Тільки в минулому році Державна служба фінансового моніторингу, тобто українська фінансова розвідка, отримала від банків та інших компаній понад 1 млн повідомлень про фінансові операції наших співгромадян. Фінансові розвідники мають доступ майже до будь-якої інформації про фінансову діяльність українців. Крім того Держфінмоніторинг тісно співпрацює і обмінюється інформацією про підозрілі операції та власників компаній в рамках так званої Егмонтської групи - організації, що об'єднує фінансові розвідки більше 120 країн.
Фінансова математика
- За освітою ви математик, ще і кандидат фізико-математичних наук. Як так вийшло, що ви займаєтеся боротьбою з відмиванням брудних грошей?
- Так склалося історично. У мене є ще й економічна освіта. Я працюю в Держфінмоніторингу з моменту створення цієї служби. Тут якраз необхідно вирішувати математичні завдання, пов'язані з обробкою величезних обсягів інформації. При цьому певні висновки іноді доводиться робити за наявності неповної інформації. Це цікаве завдання з точки зору математики і побудови комп'ютерної системи. Було цікаво. Ми побудували дійсно непогану систему моніторингу.
- Що, на ваш погляд, спільного між математикою і відмиванням брудних грошей?
- Схеми відмивання, які ми бачимо і які створюються по всьому світу, - це не прості схеми: хтось вкрав гроші і поклав їх на депозит. З юридичної точки зору, звичайно, це буде вважатися відмиванням грошей, але з практичної точки зору для злочинця така схема не має цінності, оскільки вона проста, зрозуміла, легко документується і відстежується. Тому для відмивання грошей, коли ми маємо справу з серйозними схемами, будуються великі мережі з компаній, підприємств, пов'язаних осіб. Довести, що два підприємства пов'язані між собою, навіть на підставі документів буде достатньо складно. Зв'язків багато, всі ці ланцюжки і ниточки, які йдуть від однієї компанії до іншої або від однієї людини до іншої. Кожна сама по собі має невелику вагу і невелике значення, але разом виявляється, що занадто багато зв'язків. Під цю справу теж підводиться певний математичний апарат.
- Наші "мийники" сильно відрізняються від міжнародних?
- Україна - частина світової фінансової системи. Ті методи, які застосовуються у всьому світі, використовуються і у нас.
- Можна сказати, що у відмивальному бізнесі час одинаків минув, і зараз цим займаються лише великі мережеві структури?
- Я вважаю, що так. Виходячи з того, що ми бачимо і відслідковуємо. Одна людина, звичайно, будучи генієм злочинного світу, може придумати і побудувати якусь схему. Але схема, яка реалізується в межах однієї країни, легко розкривається. Тому для відмивання, як правило, використовується кілька юрисдикцій. А для цього необхідно залучати юристів і консалтингові компанії в інших країнах.
- Це компанії, які рекламують послуги з офшорного або податкового планування?
- Треба трохи розрізняти. Є фірми, які надають консультації з податкового планування. Якщо це відбувається в рамках правового поля, то це можливо. Весь світ грає за такими правилами. Інша справа, коли, наприклад, я консультант, і до мене приходить людина і каже: "У мене є постійний потік грошей від торгівлі наркотиками, і я отримую щомісяця певну суму готівкою, і я хочу її сховати". Це зовсім по-іншому оцінюється з точки зору закону, і навіть на практиці там будуються трохи інші схеми. Тому що мета відмивання - приховати зв'язок між від початку брудними грошима і грошима, які вийшли в підсумку. Наприклад, коли людина мінімізує податки, у неї всі документи на руках - вона нічого не ховає. Все оформлюється юридично. Коли людина відмиває гроші, то у неї чудесним чином нізвідки з'являються активи. Але під ці активи вона показує документи і стверджує, що все отримано на законних підставах.
- Тобто в обох випадках все законно?
- Юридично це різні процеси. Наприклад, у Кримінальному кодексі (КК) України є поняття відмивання брудних грошей: це дії, спрямовані на те, щоб приховати походження доходів та надати цим грошам видимість законно отриманих. Але відмиванню має передувати предикатний злочин, в результаті якого й отримані незаконні прибутки. Так от КК говорить, що ухилення від податків не є предикативним злочином.
- Тими, хто ухиляються від сплати податків, ваше відомство не цікавиться?
- Людину, яка ухилилася від податків, будуть переслідувати податкові або правоохоронні органи. Але такі злочини не підпадають під нашу компетенцію. Хоча ухилення від податків за межами України буде предикативним злочином в нашій країні і підпадає під нашу компетенцію.
Ідеальних схем не буває
- Як зараз виглядає найпоширеніша схема відмивання брудних грошей?
- Все залежить від того, в якій формі надходять брудні гроші. Припустимо, злочинні доходи спочатку знаходяться на легальних банківських рахунках, тоді перша стадія - ці гроші заховати. Наприклад, ми стикалися з ситуаціями, коли відмивалися гроші, отримані від кіберзлочинності, коли гроші на рахунках знаходились за межами України. Як правило, злочинці намагаються перевести в готівку ці гроші тим чи іншим чином, кудись переслати, переправити, заплутати сліди. Нерідко сума дробиться на дрібні частини, вони розсилаються в різні країни і потім тільки десь збираються разом.
- Але власники банківських рахунків ідентифікуються у всьому світі...
- Завжди в цій схемі має бути елемент розриву ланцюга. Коли за грошима тягнеться паперовий слід, його намагаються обірвати. Наприклад, можна згадати найперший в Україні задокументований випадок відмивання брудних грошей. Він стався ще до того як з'явилося визначення "відмивання". Один бізнесмен перерахував гроші на свій рахунок в одній з європейських країн, пішов у банк і попросив на всю суму купити сертифіковані діаманти. З цими діамантами він планував перейти через дорогу в сусідній банк, там їх продати і покласти гроші на інший рахунок. Таким чином повинен був розірватися ланцюг. Якщо один банк не знає, що клієнт є власником рахунку в іншому банку, то простежити такий ланцюжок досить складно. Але цього клієнта зловили, якщо не помиляюся, відразу при виході з першого банку.
- Яку найбільш заплутану схему відмивання ви викрили?
- Багато організаторів відмивання намагаються зробити дуже складною схему в країні походження. Але коли вони виходять за межі країни, то вони розслабляються, втрачають пильність, і їх можна легко відстежити. Наприклад, нам вдалося відстежити схему, коли гроші з країни виходили, далі вони дробилися, переміщалися з рахунку на рахунок. Але потім, коли вони були акумульовані в одному банку, їх інвестували назад в Україну. Якщо брати тільки українську частину схеми, то зв'язок між виходом грошей та їх подальшим вкладенням простежити неможливо, так як документальних слідів немає. Але завдяки інформації від наших закордонних партнерів цей ланцюжок чудово простежувався. При цьому він підтверджувався не тільки перерахуванням грошей, але й тим, що за різними компаніями, які брали участь у цій схемі, стояли одні й ті ж особи.
- Ви дісталися до бенефіціарів?
- Нам важливо навіть не вичислити кінцевих бенефіціарів - достатньо показати зв'язок на рівні якоїсь проміжної ланки. Наприклад, коли ми бачимо, що різними компаніями керує одна і та ж особа. Це викликає підозри і показує, що є зв'язок між вихідним злочином і тим, куди гроші спрямовуються.
- Як можна вичислити людину, яка не підписує документи, а управляє компанією тільки по телефону? Через прослушку?
- Так. Ви праві. Є межі компетенції Держфінмоніторингу. Ми працюємо тільки з документами, з фінансовою звітністю. Звичайно, є частина роботи, яка лежить за межами нашої компетенції. Таку інформацію можуть отримати тільки правоохоронні органи під час оперативної роботи.
- Ви з цими органами щільно співпрацюєте?
- Так, звичайно.
У центрі конвертації
- Наскільки важко виявити конвертаційний центр, який займається переведенням грошей у готівку?
- Наша служба може виявляти такі структури, використовуючи два підходи. Перший: ми можемо отримати інформацію від правоохоронних органів. Наприклад, про те, що працює те чи інше угруповання, що займається професійним відмиванням злочинних доходів. Тоді таке угрупування просто розробляється, збирається і аналізується інформація про його діяльність. Другий підхід - це отримання інформації від суб'єктів первинного фінмоніторингу - банків та інших організацій. Відмивання та конвертація, як правило, пов'язані з великою кількістю грошових операцій. Іноді суми дробляться і проводяться в розмірі, який не підпадає під обов'язковий моніторинг. Скажімо, не 150 тисяч грн., а трохи менше. І якщо банк таку інформацію виявляє, вона потрапляє до нас і може бути проаналізована. Банки виявляють так званий профіль клієнта. Умовно кажучи, якщо є великий промисловий комбінат, у нього абсолютно визначена картина вхідних і вихідних платежів. У підприємства, яке має певні ознаки фіктивності, не веде госпдіяльність і є всього лише поштовою скринькою з пересилання грошей, абсолютно інша структура платежів.
- Такого клієнта банк відразу повинен побачити?
- В більшості випадків так воно і є. Але, знову-таки, це ще необхідно довести. Відразу говорити про те, що підприємство, яке володіє певними ознаками, пов'язане з криміналом, напевно, не можна. Законодавство у боротьбі з відмиванням брудних грошей побудовано таким чином, що створюється перша лінія з виявлення - це банк, він більше знає про клієнта, про його діяльність. Крім того, банк має право ставити запитання. Якщо комп'ютерна система банку виявила щось підозріле, то це сигнал для того, щоб працівник банку отримав додаткову інформацію - задав питання і зрозумів, з чим він має справу. Чи то це підприємство веде легальну діяльність і може її пояснити, чи то це щось підозріле. А якщо це кримінал, то тоді дії банку повинні бути однозначними.
- Як часто самі ж банки займаються переведенням в готівку?
- Я б не став без доказів говорити про те, що банки організовують подібні схеми. Якщо діє злочинне угруповання, і там йдеться про великі фінансові потоки, то, звичайно ж, вони постараються мати підтримку співробітника фінустанови. Наприклад, зараз одним із судів розглядається справа: співробітник фінустанови якраз звинувачується в тому, що він сприяв організованому злочинному угрупованню у відмиванні грошей. Зокрема він сприяв тому, щоб інформація, яку банк бачить, не потрапила в Держфінмоніторинг. Такий прецедент є.
- Є версія, що конвертаційні центри незнищенні, тому що їх кришують співробітники СБУ, а з недавніх пір і НБУ...
- Це питання радше не до Держфінмоніторингу, а до правоохоронних органів, які у нас мають відповідні повноваження - боротися, у тому числі, і з корупцією.
Держслужбовці теж цим займаються
- Як часто, на ваш погляд, відмиванням брудних грошей займаються великі чиновники чи нардепи?
- Я ж не можу називати імена і прізвища...
- А вид їх діяльності?
- Звичайно ж, є матеріали Держфінмоніторингу, які пов'язані, в тому числі, і з відмиванням доходів, до якого причетні, будемо так говорити, держслужбовці. Такі факти ми виявляємо.
- Держслужбовці найвищого рангу?
- Я не можу про це говорити, поки не буде рішення суду.
- У травні Юлія Тимошенко відправила в FATF документи, які нібито підтверджують відмивання бюджетних грошей, витрачених на підготовку до Євро-2012. FATF вже якось відреагувала?
- Я не буду говорити за FATF.
- Вони можуть, наприклад, прислати вам запит...
- FATF не має повноважень слати запити по окремих справах.
- Можете дати оцінку, скільки всього в Україні за рік відмивається брудних грошей?
- Таку оцінку можуть дати судові органи, які виносять вироки за відмивання.
- Скільком щорічно ви запобігаєте операціям з відмивання?
- За минулий рік нами в правоохоронні органи було передано 323 матеріали. Вони стосувалися не однієї операції. Іноді в одному матеріалі рахунок йде на тисячі і десятки тисяч фінансових операцій. Там може бути дуже багато пов'язаних осіб. За результатами розслідування цих матеріалів в минулому році було накладено арешт або вилучено майно на 345 млн грн.
Олексій Комаха
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас