Куди дівати непотрібні книжки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Куди дівати непотрібні книжки

6495
Кілька років тому популярний хіп-хоп-артист Снуп Догг написав книгу, сторінки якої були зроблені з цигаркового паперу. Ідея полягала в тому, що прочитавши сторінку, з неї можна було б згорнути цигарку або косяк. З останньою прочитаною сторінкою книга зникала.
Далеко не всі письменники і видавці настільки далекоглядні і практичні, щоб піклуватися про те, скільки вільного місця займають їхні книжки в квартирах читачів.
Forbes.ua виявив ще кілька оригінальних способів утилізації непотрібних книг.
Knigli
Картини
Київський проект зі створення картин із книг. Вибирається роман; шрифт, яким написано текст, у багато разів зменшується; потім мініатюрними абзацами і розділами малюється картина. "Майстер і Маргарита" або "12 стільців" поміщається на аркуші формату А3 - у вигляді ілюстрації до початкового тексту. Всі рядки, до речі сказати, розташовані в строгому порядку: за допомогою сильної лупи текст можна читати. Наприклад, в метро, коли картина набридне як елемент інтер'єру.
Томас Аллен
Тривимірність
Один з напрямків творчості Томаса Аллена - переосмислення візуальної журналістики. Фотограф читає передовиці газет, потім з них же вирізає ілюстрації до історій, описаних в цих статтях.
Значно відоміший Аллен своїм довгограючим проектом, пов'язаним з книгами. Фотограф працює з обкладинками, перетворюючи плоскі зображення на тривимірні. Спеціалізується на чтиві 40-50-х років - вестернах, бульварних романах, детективах.
Алекс Кьюрал
Телефонна творчість
Свої роботи американський художник Алекс Кьюрал виконує тільки на телефонних довідниках, але загалом матеріалом тут може слугувати абсолютно будь-яка книга, бажано більш-менш товстого обсягу.
Кьюрал створює барельєфи зі сторінок. Все, що потрібно для роботи - гострий ніж і початковий ескіз. Спеціалізується художник на обличчях. Відомих, природно, особистостей. Ескіз прикладається до книги, потім відсікається все зайве - власне, творчий прийом чимось схожий з роботою скульптора.
А телефонні довідники Кьюрал вибрав з двох причин: вони товсті і термін життя у них - рік, до того, як вийде з друку оновлена версія.
Браян Деттмер
Скульптури
Браян Деттмер починав зі звичайного живопису. Тепер цей художник створює скульптури з книг. Спочатку Деттмер експериментував з газетами, потім якийсь час займався медитативним мистецтвом, сторінка за сторінкою вирізаючи з книг окремі слова і малюнки і не піклуючись про те, що виявиться на наступних аркушах книги. Це безсистемне книжкове диггерство врешті-решт трансформувалося в те, чим Деттмер займається і зараз: виробляє неймовірно складні арт-об'єкти, які, буває, складаються з декількох книг. Якщо не придивлятися, то, буває, відразу і не зрозумієш, що основою для дивних скульптур послужили книги.
Гай Ларамі
Ландшафти
За тридцятирічну творчу діяльність канадець Гай Ларамі займався безліччю речей: писав музику для сучасного балету, п'єси, розробляв дизайн музичних інструментів, співав, знімав відео, писав прозу. Таких багатоверстатників люблять культурні фонди та інститути всіх на світі країн.
Один з численних проектів Ларамі називався Bibilios. Роботи, створені з книг, являли собою ландшафти - фрагменти гірських місцевостей з поодинокими будівлями, льодовики, соляні скелі, покриті снігом рівнини.
Художник якось зізнався, що з дитинства ненавидить ідеологію, що проповідує прогрес. З сучасним мистецтвом вона пов'язана щільно, так що різьба по книгах може вважатися чимось на зразок особистого протесту Гая Ларамі проти мистецтва, створюваного на комп'ютері.
Айзек Салазар
Орігамі
Айзек Салазар - художник, який спеціалізується винятково на роботі з книгами. Причому як робить з них предмети мистецтва, так і пише - про те, ясна річ, як майструвати зі сторінок і обкладинок.
Художня техніка Айзека Салазара на перший погляд гранично проста. Салазар фігурно загинає сторінки. Залежно від задуму, у художника виходять то написи, то значки, то абстракції.
У творчості Салазара присутня ідейність. Приклад для ілюстрації: міжнародну піктограму повторного використання (три стрілки, розташовані по колу) художник зробив з книги "Світ без дерев".
Ніна Качадурян
Sorted Books
Американська сучасна художниця Ніна Качадурян відома декількома соціально-концептуальними проектами. Наприклад, серією знімків-автопортретів, зроблених в туалеті літака і стилізованих під фламандський живопис. Або проектом під назвою "Офісний семафор": встановленим на даху одного з будинків Нью-Йорка телескопом, в який можна було підглядати за життям клерків з офісної будівлі навпроти.
Один з арт-проектів Ніни Качадурян називається Sorted Books. Якщо прибрати з затії художню складову, він допомагає людям прилаштувати непотрібні книги. Перед тим, як від них позбавитися, є сенс хоча б перечитати назви - виявиться, що з них можна складати короткі історії.
У Ніни Качадурян, наприклад, виходили такі: "День на пляжі. Купальщики. Акула номер один. Акула номер два. Акула номер три. Раптова жорстокість. Тиша". Або гранично лаконічна історія еволюції: "Історія індіанців для дітей. Наше село. Ваші національні парки". Блоки з книг можна розставити по квартирі - радувати око вони будуть не менше, ніж якісь вази.
Кайлі Стілман
Скульптури
"Книжкові" роботи Кайлі Стілмана - ряди зі стопок книг, в яких вирізані зображення. Метод корисний тим, що одним махом перетворює десяток або більше непотрібних книг на симпатичний предмет мистецтва.
Стілман спеціалізується на зображеннях птахів, гілок дерев, горщиків з квітами. Втім, користуючись творчим методом художниці, можна створювати і простіші практичні речі: наприклад, вирізати з непотрібних книг полиці для потрібних.
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас