Пшонка розповів про обмеження повноважень органів прокуратури — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Пшонка розповів про обмеження повноважень органів прокуратури

506
Законопроект про зміни до Закону України "Про прокуратуру" у першу чергу спрямований на забезпечення виконання взятого Україною перед Радою Європи зобов’язання, а саме змінити роль та функції Генеральної прокуратури. Таку думку під час наради за участі прокурорів обласного рівня висловив Генеральний прокурор України Віктор Пшонка, повідомили у прес-службі ГПУ.
Зокрема він зазначив, що основними змінами у цьому законопроекті є суттєве обмеження існуючих повноважень прокурора при здійсненні правозахисної та представницької діяльності.
"По-перше, встановлено вичерпний перелік підстав для перевірок. І перевірки здійснюватимуться лише у разі їх попереднього розгляду компетентними органами.
По-друге, до початку проведення перевірки керівництво органу прокуратури повинно винести ґрунтовну постанову, яку може бути оскаржено.
По-третє, законопроект передбачає скасування такої форми прокурорського реагування як припис. Прокурора також позбавлено права вносити протести і виносити постанови про порушення дисциплінарного провадження.
Окрім цього, законопроектом передбачена трансформація наглядової функції прокуратури, яка виписана, так, що зорієнтована передусім на захист інтересів суспільства", - пояснив Генеральний прокурор.
За словами Пшонки, незважаючи на те, що запропоновані зміни обмежують повноваження прокуратури, вперше вони є дійсно виваженими та обґрунтованими.
"На мою думку, в першу чергу, ми маємо зважати на державницький та системний підхід до проблеми реформування прокуратури, а не на кількість повноважень того чи іншого правоохоронного органу. І якщо сьогодні є об’єктивна необхідність у коригуванні повноважень прокурора у сфері нагляду за додержанням та застосуванням законів і представництва громадян і держави в суді, то ми це робитимемо", - зазначив він.
Генеральний прокурор також підкреслив, що прокуратура йде на обмеження своїх повноважень і вважає цей крок лише початком на шляху комплексного реформування правоохоронної системи у державі.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас