Пінчук і Ахметов оголосили один одному сировинну війну — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Пінчук і Ахметов оголосили один одному сировинну війну

3065
Багаторічне лідерство групи СКМ на ринку видобутку залізорудної сировини опинилося під загрозою.
Позбавити цього статусу Ріната Ахметова може його дніпропетровський колега Віктор Пінчук. Поки засновник холдингу EastOne воліє реалізовувати задумане кулуарно, завдаючи точкові удари по ГЗК бізнес-партнерів Ахметова. Але вже в недалекому майбутньому це протистояння може перерости у відчайдушну сутичку.
Багато років Віктор Пінчук був відомий, в першу чергу, як трубно-колісний олігарх. Але це не завадило йому почати завойовувати позиції в ще одній стратегічній бізнес-ніші - на сировинному ринку. Перший крок у цьому напрямку засновник групи EastOne зробив ще в 2007 році, коли його компанія "Оберон-вугілля" заснувала в Дніпропетровську дві фірми - ТОВ "Шимановское стил" і ТОВ "Зеленовское стил". Потенціал цих скромних підприємств проявився трохи пізніше, коли вони отримали спеціальні дозволи на користування надрами двох великих родовищ залізистих кварцитів в Кривому Розі - Шимановського та Зеленовского.
Сумарні запаси цих майданчиків оцінюються в 800 млн. т залізної руди. Правда, для організації виробництва, наприклад, на Шимановському родовищі залізних руд необхідно близько $900 млн., що цілком порівнянно з сумою витрат EastOne на недавнє будівництво електросталеплавильного комплексу "Дніпросталь" (в нього було вкладено близько $700 млн.).
І Шимановське, і Зеленовське родовища досить комфортні для розробки. Глибина залягання корисних копалин там складає всього 20-50 м, що дозволяє економити гроші і час на розкривних роботах. Можливо, саме це і дало підставу представникам ТОВ "Шимановского стил" передбачити в своїй виробничій програмі початок промислового видобутку залізистих кварцитів вже в 2018 році.
Ці плани явно не порадували засновника групи "Смарт-холдинг" Вадима Новинського, якого теж цікавлять вищезазначені родовища. Вирішивши, що найкращим способом захисту своєї стратегії буде напад, група "Смарт" завдала удару першою. В кінці минулого року до підопічних Віктора Пінчука нагрянула Державна екологічна інспекція, яка в ході позапланової перевірки виявила низку порушень і призупинила роботи на Шимановському майданчику.
Але головний сюрприз новоспечені рудокопи отримали за два дні до Нового року: 29 грудня 2011 р. Криворізька міськрада затвердила рішення, яким передала контрольованому Вадимом Новинським Південному гірничо-збагачувальному комбінату 1,5 тис. га землі терміном на десять років.
Розширення земельного масиву комбінату фактично заблокувало роботу компанії Віктора Пінчука, оскільки за випадковим збігом обставин в орендовану ГЗК площу увійшло і Шимановське родовище.
Цей факт перевів тихий конфлікт між сторонами у відкриту баталію, під час якої юристи ТОВ "Шимановского стил" почали блокувати роботу ПГЗК. Для цього вони сфабрикували позов з вимогами позбавити комбінат права експлуатації вищезазначених 1,5 тис. га. Формально Віктор Пінчук не має до даного процесу ніякого відношення, адже і "Шимановское стил", і "Зеленовское стил" з недавніх пір зареєстровані на кіпрську компанію Black Iron (Cyprus) Limited. Згідно з офіційною інформацією, ця офшорка входить до складу канадської металургійної групи Black Iron, яка, в свою чергу, контролюється групою місцевих інвесткомпаній. Але існує ціла низка фактів, що свідчать про збереження інтересів Віктора Пінчука на ринку залізорудної сировини Кривого Рогу.
І головний з них - той, що в процесі продажу канадцям компаній "Шимановское стил" і "Зеленовское стіл" продавець гарантував, що ліцензії на зазначені родовища будуть залишатися у власності цих компаній як мінімум два з половиною роки, тобто до 2013 року. Іншими словами, зараз Пінчук залучає свої зв'язки в Державній службі геології та надр, що відає видачею спецдозволів, щоб виключити їх анулювання.
Поки зятю другого президента України вдається виконувати своє зобов'язання перед "канадцями". Але все ж у протистоянні між Black Iron і "Смарт-холдингом" на даний момент лідерство за останнім: недавно і Господарський суд Дніпропетровської області, і Дніпропетровський апеляційний госпсуд визнали рішення криворізької міськради про розширення територіальних володінь ПГЗК обґрунтованими, позбавивши тим самим ТОВ "Шимановское стил" виробничого майданчика.
Ці рішення судів на руку не стільки Вадиму Новинському, скільки його старшому партнеру по "Метінвесту" Рінату Ахметову, який вже давно намагається вибудувати монополію на ринку видобутку залізорудної сировини в Україні.
Інша справа, що, навіть якщо "Шимановское стил" з тріском програє суперечку за однойменне родовище, в портфелі Віктора Пінчука залишиться як мінімум п'ять залізорудних майданчиків. Мова йде про Краснофедорівське, Лозоватське, Миколаївське, Оріхівське та Пролетарське родовища. Так що у Пінчука є хороший стартовий майданчик для того, щоб в майбутньому скласти серйозну конкуренцію Ахметову. При цьому засновник EastOne напевно волітиме шукати кошти для реалізації своїх залізорудних проектів за кордоном. Посильну допомогу в цьому йому може надати канадська Black Iron, що має досвід залучення так званих offtake-партнерів - закордонні структури, готові інвестувати в проект під заставу його майбутньої продукції. Правда, охочих закопувати свої гроші в криворізьку землю стане на порядок менше, якщо СКМ здогадається оприлюднити один малоприємний для Віктора Михайловича нюанс: майже всі родовища EastOne мають складну будову, а відстань між їх рудними тілами вимірюється сотнями метрів, через що кожне з них потрібно розробляти окремими дорогими кар'єрами.
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас