Сходити до терапевта в столиці з наступного року можна буде тільки з полісом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сходити до терапевта в столиці з наступного року можна буде тільки з полісом

7548
Полежати в лікарні, народити, сходити на прийом до терапевта можна буде тільки з полісом - за такими правилами з 1993 року живуть москвичі, а з наступного - будуть і кияни.
"Сьогодні" з'ясувала подробиці пілотного проекту обов'язкового медичного страхування, який запрацює у Києві в наступному році.
Так, на прийом до терапевта або сімейного лікаря доведеться ходити тільки з полісом. Як відомо, відповідний закон в Україні намагаються схвалити вже більше 10 років, існувало багато проектів, але в підсумку жоден з них так і не затвердили. Тепер же вирішили провести експеримент в одному взятому місті.
Приклад будуть брати з Москви, де закон про страхування працює з 1993 року. У жовтні туди на стажування відправляться київські лікарі.
ЗА ЩО ПЛАТИТИ .
Першими випробують на собі страховку бюджетники і комунальники. "З наступного року вони вже можуть бути застраховані. Чекаємо тільки рішення Кабміну і Київради", - говорить начальник главку охорони здоров'я КМДА Віталій Мохорєв.
На практиці це виглядатиме так: у пунктах при поліклініках всім зареєстрованим в Києві, включаючи дітей і пенсіонерів, видаватимуть документ - поліс, без якого їх не зможуть прийняти в жодній поліклініці. Виняток становитимуть лише послуги швидкої допомоги (коли є загроза життю), лікування онкозахворювань, ниркової недостатності і діабету.
"Тим, хто працює в Києві, але не має реєстрації, в допомозі ніхто не відмовить", - говорить начальник Дніпровського райздоров'я Даніель Карабаєв.
Глобальна задумка всіх цих полісів полягає в тому, щоб збільшити фінансування медицини. За словами Мохорєва, буде створений спеціальний фонд, куди будуть перераховувати гроші як з бюджету, так і безпосередньо роботодавці. Для останніх податки не збільшаться - просто з тієї суми, яку вони платять у фонд соціального страхування, гроші будуть частково йти на медицину.
"Буде визначено базовий перелік послуг, що надаються за страховкою. Туди увійде в тому числі первинна медико-соціальна допомога, психіатрична допомога", - говорить Карабаєв. За страховкою також будуть оплачувати лікування інфекційних захворювань, вагітність, пологи, аборти за медпоказами, хвороби травлення, крові, органів дихання, очей, травми, отруєння. Місцева влада зможе розширювати список медпослуг, оплачувати які будуть за рахунок бюджету Києва.
ДЕ МОЖНА ПОЛІКУВАТИ
Лікуватися, проходити обстеження або здавати аналізи за страховкою можна буде в лікарнях, поліклініках та медичних центрах, список яких зараз складають в КМДА.
"Пацієнт зможе вибрати, де йому лікуватися, адже державі все одно, кому платити гроші, аби заклад входив у затверджений список. Якщо це первинна допомога, то договори будуть укладені з поліклініками, вторинна допомога - зі стаціонарами, тобто нашими комунальними лікарнями. А якщо потрібна високоспеціалізована допомога - то з такими, як Інститут кардіології ім. Стражеско або Національний інститут серцево-судинної хірургії ім. Амосова.
Але все це буде вирішувати влада, виходячи з можливостей бюджету", - говорить Мохорєв. Але якщо пацієнт захоче полежати в окремій палаті підвищеного комфорту, доведеться доплачувати самому.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас