Навчіться керувати не часом, а собою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Навчіться керувати не часом, а собою

7686
Більшість людей, почувши слово "тайм-менеджмент", уявляють собі нескінченні списки справ і забитий завданнями календар.
У той же час автор будь-якої книги з тайм-менеджменту починає з того, що цей термін є неправильним. Часом не можна керувати. Але можна керувати своїми ресурсами - увагою і тим, на що вона витрачається.
Найскладнішим в тайм-менеджменті для мене стало визначення пріоритетів. Списки справ, хронометраж, десятки викреслених завдань і проставлених галочок не приносили задоволення. Минуло кілька років, перш ніж я сформулював, що насправді важливе осмислене проживання життя.
Книги з тайм-менеджменту описують десятки інструментів і практик на цю тему. Всі вони зводяться до фіксації емоцій протягом дня і подальшої рефлексії про те, які контексти (тобто ситуації) для вас найбільш і найменш комфортні.
Оскільки за природою я візуал, найбільш корисними для мене виявилися інструменти, пов'язані з фотографіями. Один з них - Проект 365. Щодня фотографуєш себе і завантажуєш в окремий альбом. Бажано фотографувати в новому або важливому для тебе контексті. Вже через тиждень-два я став помічати, які фотографії з'являються найчастіше.
Експеримент тривав чотири місяці. Після цього я вперше сформулював свої "ролі" - напрямки, в яких я хочу і можу розвиватися. Ролей набралося шість - чоловік, батько, бізнесмен, управлінець, учитель, друг і особистість. Через ще кілька місяців я став розписувати план тижня саме через призму цих ролей: що і як я роблю, щоб максимально реалізувати кожну зі своїх функцій.
Рік по тому я спробував ще один інструмент для більш усвідомленого проживання життя - "Чотири картинки дня". Щодня я шукав хоча б чотири важливі для мене ситуації. В кінці дня колаж доповнювався коротким текстовим резюме того, що сталося за день. Я ділився "картинками дня" в Facebook, але їх можна робити і для себе. Як і проект 365, "Чотири картинки" допомагали мені зрозуміти, наскільки мої декларовані цінності збігаються з реальними діями, а також підбити підсумки дня. Цим проектом я займався п'ять місяців.
Третій цікавий інструмент - "Ранкові сторінки". Я зустрів опис цього процесу у книзі "Шлях художника" американської письменниці Джулії Кемерон. Сенс механізму дуже простий: зранку сідаєш і пишеш три сторінки тексту. Все, що приходить в голову. Вже на другій сторінці думки "з поверхні" закінчуються. Тоді доводиться копати глибше, згадувати якісь складні завдання. Прописуючи їх, я мимоволі промовляю різні виходи із ситуацій. Іноді це дозволяє мені сформулювати сумніви і страхи. Частіше - знайти рішення проблем. "Ранкові сторінки" - це спосіб поміркувати над завданнями, до яких не завжди доходять руки і думки в повсякденній рутині. Можна писати сторінки від руки, але мені зручніше набирати в текстовому редакторі або на спеціальному сервісі 750words.com. Під час цієї вправи на столі в мене лежить робочий зошит. Туди, в список всіх своїх завдань, я записую всі дії, які спали на думку під час "ранкових сторінок".
Звичайно, на цьому інструменти усвідомленого проживання життя не закінчуються. А які практики самоаналізу допомогли вам?
Володимир Дегтярьов
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас