Країни Євросоюзу будуть узгоджувати газові договори з Єврокомісією — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Країни Євросоюзу будуть узгоджувати газові договори з Єврокомісією

Енергетика
258
Європарламент схвалив закон, згідно з яким усі країни зобов'язані погоджувати з Єврокомісією свої міждержавні домовленості щодо енергетики. Про це повідомляє Europolitics. Всі існуючі угоди також повинні бути представлені в Єврокомісію, яка перевірить їх на дотримання законодавства ЄС про конкуренцію. У випадку виявлення протиріч в договір повинні будуть вноситися правки.
Згодом договори повинні передаватися в Брюссель кожні три роки. При цьому будь-яка держава блоку може попросити консультації в Євросоюзу під час переговорів щодо нових угод.
Як пишуть "Ведомости", під загрозою можуть опинитися домовленості Росії та країн ЄС щодо газу. В першу чергу, це стосується старих договорів про постачання з низкою країн або угод в рамках проекту "Південний потік". В останньому випадку для "Газпрому" прописані преференції, що може суперечити Третьому енергетичному пакету ЄС.
З цього випливає, що "Газпрому" доведеться допустити до "Південного потоку" треті сторони. Російський газовий монополіст домагається від ЄС, щоб проект газопроводу став винятком з Третього енергопакету (раніше такий статус отримав "Північний потік"), але поки безуспішно.
Нагадаємо, що 4 вересня Єврокомісія відкрила офіційне антимонопольне розслідування відносно "Газпрому". Європейські чиновники звинувачують російський концерн в порушенні законів, які проявилися в розділенні ринку, у встановленні несправедливих цін на газ та перешкоджанні закупівлям палива у незалежних постачальників. "Газпром", у свою чергу, розцінює розслідування як елемент політичного тиску заради зниження цін.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас