Марки, франки і ліри впадуть, ледь відродившись — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Марки, франки і ліри впадуть, ледь відродившись

3866
Коли в лютому 2012 р. двоє економістів Citigroup, Вільям Бейтер та Ібрагім Рабарі, запропонували своїм колегам акронім "Грекзіт" (Grexit - від Greece, Греція і exit, вихід), сама ідея такого сценарію приводила в паніку і інвесторів, і уряди.
Сьогодні Grexit вже міцно закріпився в європейській лексиці, найбільші інвестиційні банки гадають вже не про те, чи втримаються в єврозоні Афіни, - за оцінками тієї ж Citigroup ймовірність цього всього 10%. Тепер сперечаються про те, чи є ще шанси на виживання у валютного союзу як такого. Минулого тижня готуватися до колапсу відкрито закликав Ерккі Туоміоя, міністр закордонних справ Фінляндії.
Якщо натягнуті шви на тілі європейського валютного союзу все ж тріснуть, ефект відчує і Україна - причому не тільки через банківську кризу та посилення проблем з державним боргом. За оцінками одного з найбільших азіатських інвестбанків Nomura Holdings, якщо країни єврозони відмовляться від єдиної валюти і повернуться до національних драхм, франків, марок тощо, то 10 з 11 нових національних валют переживуть сильну девальвацію.
Трапиться це, правда, не відразу, а протягом п'яти років - у міру того, як економіки цих країн прийдуть до нового стану рівноваги. До того ж в повне зникнення євро в Nomura Holdings не вірять і робили прогнози, які будуть справедливими як для повного розпаду єврозони, так і для виходу з неї окремих країн - тієї ж Греції або Португалії.
Інфографіка нижче дозволяє зрозуміти, наскільки важлива для України потенційна девальвація в кожній окремій країні - адже обсяг українського експорту від країни до країни може значно відрізнятися. Наприклад, у разі виходу з єврозони Італії, її валюта втратить до 30% своєї вартості. Це означає автоматичне зменшення імпорту, в тому числі - і українських товарів, яких зараз в Італію поставляється на $3 млрд на рік.
В цілому, падіння нових валют не загрожує тільки Німеччині, а значить – під удар потрапляють майже 40% українського експорту в Європу - або 10% всього експорту нашої країни. Причому погіршення цінової конкуренції - лише прямий ефект девальвації, каже Дмитро Боярчук, директор CASE-Україна.
Але Київ відчує на собі і ефект від здешевлених європейських товарів - це неминуче збільшить їх приплив в Україну і потіснить український експорт на третіх ринках.
Оцінки не включають Люксембург і п'ять країн зони євро з Центрально-Східної Європи: Словаччину, Словенію, Кіпр, Мальту та Естонію. Люксембургом "пожертвували", оскільки він, швидше за все, просто "переприв'яжеться" до іншої сильної європейської валюти, новачками єврозони - через невеликий обсяг їх фінансових ринків та коротку історію перебування у валютному союзі, що ускладнюють оцінку їх перспектив.
1345572254
Дарина Марчак
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас