Чи можливе українське економічне диво - думки експертів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чи можливе українське економічне диво - думки експертів

4100
Журнал Корреспондент влаштував інтернаціональний мозковий штурм, запропонувавши семи учасникам саміту в Ялті поміркувати про те, чи може Україна повторити успіх Грузії, країн Південно-Східної Азії та центральноєвропейських країн, які зуміли за короткий проміжок часу вибитися в лідери в регіонах.
Видання задало експертам - економістам зі світовим ім'ям, єврочиновникам, а також вітчизняним політикам і бізнесменам - одне і те ж питання: "На чому могло б бути засноване українське економічне диво і чому його досі немає?".
Зокрема, колишній заступник голови уряду Росії, екс-міністр фінансів Росії Олексій Кудрін відзначив, що у двох країн багато спільних рис. При цьому він вважає, що в України є абсолютно всі економічні, природні та людські ресурси, щоб ставити перед собою амбітні завдання: "Корінь багатьох проблем - в нерозвиненості політичних і державних інститутів. Їх реформувати не так просто, це як реформувати самого себе. Як сказав один гуморист, "в боротьбі з собою всі слабкості хороші". В даному ж випадку нам потрібно подолати ці слабкості. Знайти внутрішні сили - проявити політичну волю, професіоналізму набратися, навчитися цьому".
У свою чергу комісар ЄС з питань розширення і політики сусідства Штефан Фюле вважає, що завдання України полягає в тому, щоб створити прозору, засновану на певних правилах систему, яка б стимулювала інвестиції і торгівлю, а також знизила рівень корупції. "Реформи необхідні в багатьох сферах суспільного життя - в судовій, митній та податковій системах, а також в різних секторах, таких як транспорт, політика у сфері конкуренції та підприємництва", - упевнений Фюле.
Він упевнений, що Угода про асоціацію між Україною та ЄС, в тому числі Договір про вільну торгівлю, є амбіційним рішенням, яке може розкрити весь потенціал відносин між Об'єднаною Європою та Україною. "План для України з модернізації економіки - Угода про асоціацію - лежить на столі. Завдання на сьогодні - просунутися до його підписання. Воно стане можливим, якщо Україна буде прогресувати в трьох сферах - правосудді (де залишаються серйозні проблеми), виборах і в швидкості проведення всіх реформ", - заявив єврочиновник.
Професор економіки, банкір, який отримав Нобелівську премію миру за розвиток мікрокредитування в Бангладеш, Мухаммад Юнус упевнений, що для того, щоб рухатися вперед економічно, Україна повинна сфокусуватися на створенні з нуля інститутів, що вирішують соціальні проблеми, з якими сьогодні стикається суспільство і які уповільнюють економічний прогрес.
"Особливо Україна повинна сфокусуватися на молоді. Саме в ній величезний запас креативності, ентузіазму та драйву, здатних змінити суспільство на краще. Відкритість економіки, яка веде до збільшення зобов'язань і зростання взаємодії з рештою світу, також може зіграти роль двигуна економіки. Застосовуючи ідеї і кращий практичний досвід з усього світу, можна вирішити багато соціальних проблем, які гальмують розвиток економіки", - додав він.
Професор Гарварду, автор книги Сходження грошей: історія фінансів світу Найл Фергюсон заявив, що ключ до економічного успіху - не таємниця. "Недостатньо лише відкривати ринки для вільної торгівлі, віддавати в приватну власність держкорпорації і усувати задушливі регуляторні норми. Щоб процвітати, країна повинна також поліпшувати свої інститути. Це означає гарантію права власності, забезпечення верховенства закону для всіх громадян, приборкання проблеми корупції, яка дошкуляє всім колишнім радянським республікам", - заявив професор.
"Україна по праву заслуговує на те, щоб бути багатою країною. Вона має величезний потенціал у сфері сільського господарства і природних ресурсів, притому, що на такі речі сьогодні існує величезний попит. Той факт, що Україна залишається серед найбідніших країн Європи, є свідченням того, що ще багато потрібно зробити, щоб модернізувати її політичні та економічні інститути, а також економічну політику", - додав Фергюсон.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас