Українські виші наздоганяють Європу за цінами на навчання — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українські виші наздоганяють Європу за цінами на навчання

2439
Про це свідчать результати нового звіту Єврокомісії, наявні в розпорядженні "Коментарів". Даних по Україні в звіті, зрозуміло, немає, однак "Коментарі" з'ясували, що вартість навчання в найпопулярніших вітчизняних вишах не сильно відрізняється від цін у Європі.
Згідно зі звітом, що базується на даних з 29 європейських країн (включаючи Туреччину) за 2011/2012 навчальний рік, найважче у фінансовому плані доводиться студентам Великобританії. Ще рік тому вони платили в середньому 3375 фунтів стерлінгів за один академічний рік. Однак у вересні 2012-го рівень цін піднявся до 6 тисяч, а в деяких випадках до 9 тисяч фунтів стерлінгів - або близько 11,5 тисяч євро. У Північній Ірландії плата виросла до 3,5 тисяч фунтів. Це - найвищі середні показники серед європейських держав.
Найбільш же сприятливі умови для навчання створені в скандинавських країнах. Так, у Швеції безкоштовно навчатися можуть не тільки громадяни цієї країни, а й студенти з Євросоюзу, країн Європейської асоціації вільної торгівлі та Європейської економічної зони. У норвезьких державних вишах плата відсутня як для норвежців, так і для іноземних студентів. Що стосується приватних ВНЗ, то всі охочі мають право взяти кредит або грант у Фонду державної освітньої позики (NSELF).
При цьому, зазначили укладачі звіту, майже в третині країн Євросоюзу відмовилися від плати за навчання в університетах - частково або повністю. До таких країн належать Швеція і Фінляндія, Данія і Норвегія, Австрія, Греція та Кіпр. Скасування плати за навчання не поширюється на студентів, які приїхали з-за меж ЄС. Крім того, в 6 європейських державах (Чехія, Угорщина, Ісландія, Італія, Ліхтенштейн та Норвегія) іноземним студентам не доводиться платити більше, ніж їх товаришам з громадянством Євросоюзу.
Правда, у багатьох країнах є свої особливості. Так, у більшості німецьких регіонів навчання є безкоштовним, проте в Баварії і Нижній Саксонії плата за навчання передбачена - максимум 1 тисяча євро за академічний рік. У той же час, молоді доступні кредити на навчання та оплату житла, але адміністративні витрати повинні оплачувати всі студенти, незалежно від місця навчання.
Практично у всіх країнах студенти мають можливість отримувати різноманітні гранти (крім Туреччини та Ісландії), а також стипендії на освіту. Наприклад, у Німеччині за державною програмою підтримки BAföG учню призначається стипендія до 670 євро на місяць. Сума видається, перш за все, студентам з фінансово незахищених сімей та залежить від доходу, сімейного стану та житлових умов.
Також можлива "підтримка на основі досягнень", яка має форму гранту. Такі виплати можуть складати від 150 до 750 євро на місяць. Крім того, достатньо поширені позики. Так, у Великобританії, незважаючи на найвищі ціни на навчання в Європі, студент може взяти кредит і повернути його, коли знайде добре оплачувану роботу.
Що стосується України, то по ній даних у звіті Єврокомісії немає. Тим часом, вартість навчання у вітчизняних вишах - принаймні, найбільш потужних і популярних - не сильно відрізняється від європейських цін. Так, проаналізувавши дані сайтів найбільш рейтингових серед абітурієнтів українських університетів, "Коментарі" з'ясували, що в Національному університеті ім. Шевченка рік навчання на бакалавра буде коштувати від 15 тисяч до 30 тисяч грн. (або 1500-3000 євро). У Київському політехнічному інституті ціни дещо нижчі - до 15 400 грн (1540 євро). На тлі київських цін вартість навчання у Львівському національному університеті ім. Франка здається помітно меншою - до 10 тис. грн. Але і там є рейтингові спеціальності, наприклад, "Міжнародні відносини", за навчання на якій потрібно заплатити цілком по-європейськи - 22 тис. грн. (або 2,2 тис євро).
Для порівняння, більшість бельгійських студентів платить за навчання 500-650 євро на рік.
Італійцям вища освіта обходиться в середньому в 1400 євро, португальцям - до 1000. Найбільш же близько до українських показників знаходиться Латвія, де один навчальний рік обходиться в суму від 496 до 3235 євро.
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас