Експерти стверджують, що мовна проблема в Україні зійде нанівець — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти стверджують, що мовна проблема в Україні зійде нанівець

910
Результати опитування, зокрема, аналіз відкритого питання про те, чи існує в Україні, на думку дітей, мовний конфлікт, вселяють надію і дають деякі підстави говорити про те, що мовна проблема в тому вигляді, в якому вона існує зараз в Україні, поступово зійде нанівець. Таку думку висловила експерт Інституту Горшеніна Марина Ткаченко, коментуючи результати дослідження "Ми - українці!", Проведеного Інститутом в МДЦ "Артек" серед школярів усіх регіонів.
"Але не тому, що абсолютно запанує українська або російська, а тому, що юні респонденти масово демонструють відсутність внутрішніх протиріч, двомовність, або при свідомому виборі однієї з мов підкреслено толерантне ставлення до тих, хто говорить іншою. Російськомовні діти однозначно заявляють про те, що державною мовою в Україні має бути українська. Україномовні діти відзначають, що прихильники української мови часто займають невиправдано жорстку позицію щодо російськомовних співгромадян. І всі в один голос стверджують, що дружба і взаєморозуміння від мови не залежать. Процитую тут два висловлювання зі збереженням мови оригіналу: "Какая разница, на каком языке человек говорит, если тебе с ним интересно?" І "Немає значення, яка мова. Головне, аби слова йшли від серця", - зазначила експерт Інституту Горшеніна.
Марина Ткаченко також вважає, що "спроби подальшої політизації "мовного питання", штучне утримування його в політичному порядку денному є прямим злочином проти покоління, яке представляють наші респонденти - ті, кому зараз від семи до сімнадцяти років".
Як відомо, згідно з дослідженням Інституту Горшеніна, в колі сім'ї 37,2% школярів розмовляють переважно російською мовою, в той час як 34,4% - українською. При цьому більше чверті дітей (27,8%) розмовляють як українською, так і російською мовами.
За матеріалами:
lb.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас