Україна розгляне пропозицію Туреччини відносно спільного будівництва LNG-терміналу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна розгляне пропозицію Туреччини відносно спільного будівництва LNG-терміналу

Енергетика
531
Український і турецький міністри економіки вивчать питання, де краще спільними зусиллями побудувати термінал з прийому скрапленого газу (LNG-термінал).
Про це на прес-конференції повідомив прем'єр-міністр Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган.
Він зазначив, що сьогодні вони разом з Президентом України Віктором Януковичем дали доручення міністрам економіки двох країн розглянути пропозицію України, щоб Туреччина взяла участь у будівництві LNG-терміналу на території України, і аналогічну пропозицію Туреччини щодо будівництва LNG-терміналу на її території.
Ердоган підкреслив, що потрібно розглянути, який проект дасть кращий результат за найменших витрат.
У свою чергу В.Янукович зазначив, що на сьогоднішній день немає однозначної відповіді, але він сподівається, що вона буде отримана найближчим часом.
За словами Президента, співпраця з Туреччиною в енергетичній сфері є надзвичайно перспективною. "Ми будемо розглядати питання, як об'єднати наші зусилля для здійснення ефективних енергетичних проектів", - сказав він.
Як повідомлялося, 17 грудня 2010 року було створено ДП "Національний проект "LNG-термінал", яке має скоординувати роботу з будівництва терміналу з прийому скрапленого природного газу обсягом 10 млрд куб. м на Чорноморському узбережжі України до 2014 року.
30 січня 2012 року компанія Socoin завершила розробку техніко-економічного обґрунтування (ТЕО) проекту "LNG-термінал".
Кабінет міністрів на засіданні 8 серпня затвердив ТЕО будівництва в Україні терміналу з прийому скрапленого природного газу (LNG-термінал).
Згідно з ТЕО, проект може бути реалізований протягом 49 місяців. Перші обсяги газу можна буде отримати вже у 2016 році.
Орієнтовна вартість будівництва LNG-терміналу складе 846 млн євро. Частка України в проекті становитиме 25%+1 акція.
На сьогоднішній день потенційними місцями розташування терміналу є 5 майданчиків: наземний LNG-термінал - майданчик біля Одеського припортового заводу в районі порту "Південний" (Одеська область), наземний LNG-термінал - майданчик біля нафтового терміналу ВАТ "Укртранснафта" в районі порту "Південний"; наземний LNG-термінал у районі м. Очаків (Миколаївська область); наземний LNG-термінал у береговій зоні Березанського лиману (Миколаївська область); офшорний LNG-термінал у районі м. Одеса (у відкритому морі). В кінці серпня ц.р. перший віце-прем'єр-міністр України Валерій Хорошковський повідомив, що Туреччина запропонувала Україні брати участь у будівництві LNG-терміналу на своїй території.
"Турецька сторона запропонувала Україні приєднатися до створення нового терміналу на території Туреччини. Ключовими партнерами тут виступають Турецька державна компанія Botas (аналог українського "Нафтогазу") і приватна компанія Egagas, яка володіє одним з діючих LNG-терміналів в Туреччині", - сказав В.Хорошковський.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас