Українці стали рідше відвідувати торгові центри — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українці стали рідше відвідувати торгові центри

2323
У серпні індекс ринку торгових центрів Києва знизився на 5,39 пункту (1,16%) і склав 460,34, що викликано сезонним зниженням відвідуваності і рівня вакантності ТЦ. У серпні рівень відвідуваності торгових центрів знизився і склав, в середньому, 1056 осіб на 1000 кв. м торгової площі. Про це UBR.UA повідомив керівник департаменту стратегічного консалтингу компанії "UTG" Віктор Оборський.
Орендні ставки на площі торгової галереї в ТЦ знаходяться в діапазоні від 30-100 доларів за кв.м на місяць. Індикативний показник середньоринкової орендної ставки становить 68,7 доларів за кв.м на місяць з ПДВ, без експлуатаційних витрат.
За словами Віктора Оборського, до теперішнього часу в столиці існують близько 40 торгових центрів і прирівняних до них об'єктів загальною орендованою площею близько 800 тис.кв.м. За перше півріччя цього року не було введено в експлуатацію жодного нового торгового центру, однак до кінця року ми очікуємо появи, щонайменше, 6 ТЦ загальною орендованою площею близько 210 тис.кв.м. Експерт вважає, що ринок не буде зазнавати труднощів з поглинанням цього обсягу нової пропозиції.
"Станом на середину поточного року показник забезпеченості торговими площами в Києві становив 285 кв. м на 1 тисячу жителів, що відповідає рівню Донецька, однак менше, ніж в Одесі (310), Харкові (315), Дніпропетровську (377), і значно менше, ніж у порівнянних столицях країн Східної Європи (500-600), ринок яких близький до насичення. Таким чином, в Києві існує як мінімум двократний запас міцності по межі насиченості торговельними площами", - вважає Віктор Оборський.
За його словами, підтвердженням високої затребуваності торговельних приміщень у столиці є висока активність рітейлерів.
"У цьому році в столиці відкриють свої магазини 32 нові для України бренди. Серед інших регіонів Київ є безумовним лідером за рівнем платоспроможного попиту населення. На частку столичного регіону припадає близько 24% загального споживання всієї країни", - розповів експерт.
Також важливим показником стану ринку, за його словами, є рівень вакантності торговельних центрів, який постійно знижується і становить на даний момент 0,86% (індикативний показник 5-10%). Для порівняння в 2011 році він становив близько 3%.
"Інвестиційна привабливість торговельного сегмента викликає активний інтерес з боку девелоперів. На 2013-2015 рік заявлений вихід близько 600 тис.кв.м торгових площ, що могло б наситити ринок, але враховуючи відсутність доступного позикового фінансування, перспектива реалізації можлива тільки для об'єктів, власники яких мають достатній обсяг власних коштів, а це поодинокі проекти. Таким чином, поріг насичення буде відкладено на невизначений термін, і в середньостроковій перспективі торгові площі в столиці будуть залишатися високо затребуваними", - вважає Віктор Оборський.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас