Європа готує серйозну відповідь на американську оборонну та аерокосмічну консолідацію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європа готує серйозну відповідь на американську оборонну та аерокосмічну консолідацію

843
Учора ввечері найбільший британський оборонний підрядник BAE Systems і найбільша в Європі аерокосмічна компанія EADS повідомили, що ведуть переговори про можливе злиття на $49 млрд. Цьому оголошенню передував зліт акцій BAE Systems на лондонській біржі відразу на 10,6%, після якого компанія змушена була пояснювати таку реакцію ринку.
Розмови про об'єднання двох компаній велися вже давно на різних рівнях. Уряди європейських держав упродовж десяти років обговорювали можливість злиття аерокосмічних і оборонних потужностей для створення реального європейського конкурента Boeing, який у США є найбільшою комерційною аерокосмічною компанією і другим за розміром оборонним підрядником. Більш конкретно плани об'єднання почали обговорюватися з червня, через місяць після цього була розроблена структура угоди, і тепер ці плани цілком можуть стати реальністю.
Аналітик британської дослідницької компанії Echelon Research & Advisory Сеш Туса в інтерв'ю газеті Financial Times зазначає: "Ця угода стане найзначнішою європейською відповіддю на американську оборонну та аерокосмічну консолідацію і на ту гігантську оборонно-економічну міць, яку вона створила".
Згідно з умовами операції, EADS отримає 60% об'єднаної компанії, BAE Systems - 40%. У компаній буде об'єднане керівництво і структура управління, акції будуть котируватися на двох біржах - в Парижі та Лондоні. Ринкова вартість об'єднаної компанії складе близько $45 млрд, обсяг продажів - близько $100 млрд. Аналітик HIS Janes Гай Андерсон в інтерв'ю агентству Bloomberg заявив: "У результаті з'явиться одна з найбільших аерокосмічних і оборонних організацій на планеті, яка також змінить до невпізнанності європейський оборонний ринок" .
За підсумками минулого року виручка EADS склала $63 млрд, а BAE Systems - $28,5 млрд. Для порівняння: у Boeing цей показник склав $68,7 млрд, а у найбільшої в світі оборонної компанії Lockheed Martin - $46,5 млрд.
Компанії поки не повідомили, хто буде очолювати об'єднану структуру і де буде знаходитися її штаб-квартира. Потрібно отримати ще схвалення угоди від ради директорів EADS, уряду Франції, який володіє 15% EADS, Lagardere, Daimler (22,36%) і державного іспанського холдингу SEPI (5,44%), а також уряду Великобританії, що володіє "золотою акцією" BAE Systems, і США, найбільшого замовника продукції BAE Systems.
За матеріалами:
Коммерсантъ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас