ЄЦБ, можливо, не доведеться вдаватися до програми викупу облігацій - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄЦБ, можливо, не доведеться вдаватися до програми викупу облігацій - експерт

208
Європейському центральному банку (ЄЦБ), можливо, не доведеться вдаватися до викупу облігацій держав єврозони, вважає член виконавчої ради ЄЦБ і голова Центробанку Кіпру Панікос Деметріадіс.
Можливість викупу облігацій в необмеженому обсязі в рамках нової програми ЄЦБ може означати, що "в підсумку ці дії не будуть потрібні", заявив П.Деметріадіс в інтерв'ю агентству Bloomberg.
"Ніхто не захоче грати проти необмежених резервів Центробанку. Так само як ніхто не буде грати, наприклад, проти Федерального резерву", - зазначив він.
Дохідності облігацій Іспанії та Італії різко знизилися з 26 липня, коли президент ЄЦБ Маріо Драгі пообіцяв зробити все необхідне для захисту євро.
Минулого тижня ЄЦБ повідомив про схвалення програми викупу в необмеженому обсязі облігацій тих держав єврозони, які звернуться по допомогу з коштів європейських антикризових фондів.
"У Центробанку є та прекрасна можливість, якої немає в жодного гравця на ринку, коли він говорить, що готовий зробити все необхідне, і всі йому вірять, - додав П.Деметріадіс. - В остаточному підсумку він може нічого і не робити".
ЄЦБ витратив 220 млрд. євро на викуп облігацій в рамках попередньої програми, що мала обмежений обсяг. За словами П.Деметріадіса, Європі необхідно переглянути свій підхід до бюджетної консолідації. "Нам необхідно переключитися на програми, які роблять акцент на збільшення зростання, - заявив він. - Бюджетна консолідація більш успішна, якщо вона не має негативного впливу на економічний підйом". Кіпр звернувся за допомогою до Євросоюзу в червні цього року. П.Деметріадіс сподівається, що допомога буде узгоджена "якнайшвидше", проте не очікує її схвалення в цьому місяці.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас