Як банк Олександра Януковича за два з половиною роки виріс у 13 разів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як банк Олександра Януковича за два з половиною роки виріс у 13 разів

11274
Коли на початку 2010 р. в Україні вибирали нового президента, активи нікому не відомого Всеукраїнського банку розвитку становили 191,2 млн грн. Незважаючи на амбітну назву, ВБР на той момент посідав всього лише 157-у позицію в рейтингу банків за активами і мав два відділення - в Києві і Донецьку.
Банк був зареєстрований в розпал фінансової кризи - у квітні 2009 р., а його основним акціонером виступила компанія з промовистою назвою ТОВ "Донснабтара". Співвласниками цієї фірми значилися син майбутнього на той момент президента Олександр Янукович (з часткою у статутному фонді - 94%) і голова правління ВБР, Валентина Арбузова, з часткою 1,5%.
Після обрання Віктора Януковича президентом син Валентини Арбузової Сергій очолив Нацбанк України. "Донснабтара" вийшла зі складу акціонерів ВБР, а його єдиним власником став Олександр Янукович. За два з половиною роки активи банку зросли на 1240% і склали на 01.07.2012 р. 2,5 млрд грн. ВБР перемістився на 65 позицію в рейтингу. І це, швидше за все, тільки початок злету.
Банк всієї України
У ВБР не називають своїх великих клієнтів. "Ми не робимо собі піару на клієнтах. У нас інші завдання - бути для клієнтів партнерами, і ми з цією місією успішно справляємося, за що нас і цінують", - розповіла Арбузова в інтерв'ю Forbes.uа.
Очевидно, однак, що банк з таким власником і таким головою правління з легкістю залучає державну клієнтуру. У ВБР обслуговується зарплатний проект ДПАУ. "Ми пишаємося тим фактом, що змогли надати більш вигідні умови (ніж державний Укрексімбанк - ред.) і взятися за такий відповідальний проект", - зазначила Арбузова в одному з інтерв'ю.
Деяких клієнтів ВБР неважко знайти у Віснику державних закупівель. У 2011 р. далеко не найбільший в країні банк виграв державні тендери на кредитування ПрАТ "Львівський локомотиворемонтний завод" (10 млн грн. під 14% річних), КП "Маріупольське виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства" (4 млн грн. під 16,3%) і ДТГО "Південно-Західна залізниця" (40 млн грн. під 15,2%).
Згідно зі звітом РА "Експерт-Рейтинг", кредитний портфель ВБР в першому півріччі 2012 р. зростав значно швидше, ніж обсяг кредитів, виданих всією українською банківською системою. З початку 2012 р. кредити і заборгованість клієнтів перед ВБР виросли на 77,18%, тоді як в цілому по системі зростання склало всього 1%.
Банк Януковича активно кредитує як фізичних осіб, так і корпорації. За підсумками 2011 р. частка "фізиків" в кредитному портфелі банку досягла майже 30%. У корпоративному секторі банк фінансував здебільшого торгівлю і нерухомість - 27% і 20% кредитного портфеля відповідно. У 2012 р. ВБР, схоже, вирішив активізувати операції в сільському господарстві. Зараз він активно рекламує кредитування сільгоспвиробників всього під 20% річних.
За розповідями банкірів, ВБР фінансує девелоперський бізнес свого акціонера. Як відомо Янукович-молодший, у якого є власний яхт-клуб у Балаклаві, будує там і готельно-розважальний комплекс. Є в цій бухті і відділення ВБР "Балаклавське". "Наша довгострокова стратегія спрямована на розвиток регіональної мережі банку - близькість до клієнтів", - стверджує Валентина Арбузова.
Всього у банку зараз 23 відділення. З них 11 - в Донецькій області. Банк також представлений в Києві, де знаходиться головний офіс, в Дніпропетровській, Луганській, Львівській, Харківській, Сумській, Одеській областях та в Криму. У ВБР навіть не можуть сказати, скільки нових відділень буде відкрито до кінця року - так активно йде експансія.
Ресурсна база
Ставки за депозитами для юросіб на 1 рік в ВБР коливаються від 6% до 16% річних у гривні залежно від суми внеску та періодичності отримання відсотків. Це далеко не найвигідніші умови: в деяких фінустановах зараз готові платити більше 20% річних. Незважаючи на це, з 30.06.2011 по 30.06.2012 ресурсна база ВБР виросла в 4 рази, при цьому кошти фізичних осіб збільшилися в 2,5 рази, до 900 млн грн., а юридичних осіб - в 6,21 рази до 1,2 млрд грн.
"Населенню, а часто і бізнесу, дуже важко відрізнити хороший банк від поганого. А от наявність акціонера, тісно пов'язаного з політичною елітою, дає такому банку наглядну перевагу в очах споживачів", - говорить головний фінансовий аналітик РА "Експерт-Рейтинг" Віталій Шапран.
Правда, за словами фіндиректора однієї великої компанії, бути клієнтом такого банку, як ВБР - це палиця з двома кінцями. З одного боку - є хороший адмінресурс і захист для грошей. З іншого боку, у разі конфлікту з банком вийти з нього переможцем навряд чи вдасться.
Наполеонівські плани
У зв'язку з надто швидким зростанням активів у першому півріччі достатність капіталу банку сильно скоротилася. Норматив адекватності регулятивного капіталу (Н2) за шість місяців знизився з 30,82% до 18,6%. Власний капітал банку склав на кінець півріччя 338 млн грн. Не виключено, що найближчим часом акціонерам доведеться нарощувати капітал, щоб реалізувати свої наполеонівські плани.
Як написано на сайті ВБР, його стратегія - через динамічний розвиток стати універсальним системним банком. За законом "Про банки і банківську діяльність" системоформуючим вважається банк, зобов'язання якого становлять не менше 10% всіх зобов'язань банківської системи. На даний момент це мінімум 94 млрд грн. Активами понад цю суму володіє тільки ПриватБанк - найбільша фінустанова в країні із зобов'язаннями 144,5 млрд грн.
Враховуючи нинішні темпи розвитку ВБР, можна не сумніватися, що його плани реалістичні. "Вважаю, що ВБР в найближчі 3 роки має всі шанси увійти якщо не в ТОП-10 банків країни, то в першу групу банків за розміром активів", - прогнозує Шапран. До речі, Олександр Янукович є співвласником ще однієї середньої за розміром фінустанови - ПАТ "Укрбізнесбанк", яким до 2010 р керував Сергій Арбузов. Цей банк теж швидко зростає: його активи за останні 2,5 роки збільшилися в 2,6 рази і досягли 3,9 млрд грн.
Олексій Комаха
За матеріалами:
Forbes.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас