Президент виділив мільйон на секс, каву та ідеальну людину — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Президент виділив мільйон на секс, каву та ідеальну людину

4257
В понеділок, 10 вересня, Президент України Віктор Янукович призначив гранти трьом молодим кінорежисерам для реалізації їх творчих короткометражних проектів. Найбільше грошей – 400 тисяч гривень – отримав режисер Олег Бобало-Яремчук на зйомки фільму "Структура кави або Абзац". Трохи менше – 320 тис. грн. – буде надано режисеру Роману Бровку на виробництво ігрового фільму "До". Ще 180 тис. грн. піде на створення фільму "Один" Аліни Головіної.
Детально про проекти-переможці, яким держава надала майже мільйон гривень, відомо нічого не було. "Коментарям" вдалося зв’язатися з режисерами-отримувачами грантів і дізнатися, які ж саме картини будуть зняті за кошти держбюджету.
Історія про детективне кохання з присмаком кави
2_marka
Іронічна комедія "Структура кави або Абзац" режисера Олега Бобало-Яремчука буде зніматися у Львові. На думку режисера, саме це місто здатне якнайкраще підкреслити атмосферу фільму. Сценарій був написаний за оповіданням Богдана Жолдака "Топінамбур, сину". Проте, як стверджує режисер, кіноверсія твору буде відрізнятися від оповідання.
"Це – історія про кохання. Про що ж ще знімати фільми? – сміючись, розповів Бобало-Яремчук. – Історія про двох людей, які живуть кожен у своєму світі, а кава виступає каталізатором, який зводить цих двох людей і змінює їх".
Головний герой мріє бути видатним письменником і все своє життя присвячує спробам написати класичний детектив. Він пише і розсилає свої оповідання по редакціях, але жоден з його творів не друкують. Окрім писання, у нього є ще одна пристрасть – кава, яку він кожного ранку ходить пити в одну і ту ж саму кав’ярню.
"З іншого боку є жіночка, яка зневірилась в людях, замкнулася в собі і живе сама. Вона – археолог за професією і намагається знайти свою долю на дні кавової філіжанки. Тобто, вона ворожить собі на кавовій гущині", - розповів режисер.
При цьому режисер не став розкривати деталі розвитку сюжету. Натомість підкреслив, що своєю роботою намагатиметься передати глядачеві імпульс позитивного настрою та переконання в тому, що людина сама є творцем своєї долі.
Кіно про те, що почуття мають випереджати секс
3_marka
Молодіжна історія "До" режиссера Романа Бровка розповідає про перший сексуальний досвід двадцятирічної дівчини.
"Героїня намагається розпрощатися зі своєю незайманістю на догоду подругам та сучасним стереотипам, аби не бути "білою вороною" та "старою дівою" серед своїх однолітків. Адже в молодіжному середовищі існує таке судження: "Бути незайманою у 20 років зовсім ненормально, з тобою явно щось не так. Дівчина йде до клубу, на дискотеку, з однією метою: познайомитися і позбутися дівоцтва", – розповів режисер.
Але "щось" відбувається не так, як планувалось… Завдяки своїй винахідливості, героїня вдало викручується з усіх карколомних ситуацій, в які вона потрапляє, і їй вдається повернути обставини на свою користь.
За словами Бровка, цією історією він намагається продемонструвати, що інтимний контакт – це фінал історії, а не початково-відправна точка. Як відзначив режисер, обираючи тему для фільму він завжди надає перевагу гострим питанням, які піднімають проблеми сучасності. "У мене багато короткометражних робіт - 10-12 зняв ще в студентські роки. Всі вони, в принципі, об’єднані таким змістом: це історії, котрі показані на рівні іноді чорного гумору, іноді іронії-сатири, які висміюють проблему і несуть виховну функцію у ненав’язливій формі", – розповів Бровко.
Історія про ідеальну людину в неідеальному суспільстві
1_marka
Проект "Один", що зніматиме режисер Аліна Головіна, за своїм жанром є проблемним документальним кіно. Це – фільм-портрет про людину, життя якої не склалося лише через зовнішню неподібність до інших.
Головний герой – літній чоловік, який все своє життя провів у будинках-інтернатах, гуртожитках та хосписах. Зазнавши на своєму життєвому шляху зречень і страждань, герой фільму не закрився, не відрікся від людей і суспільства - він шукає шляхів бути потрібним і мріє допомагати людям. "Фільм "Один" - це історія особистості, яка, перебуваючи за межею соціуму, намагається знайти своє місце у житті. Я впевнена, що такі люди існують не тільки у нашій країні, а й у світі. Для глядацької аудиторії ця тема є стимулом до роздумів, кроком до розуміння життя людей, знівечених від народження. Це можливість заглибитись у світ тих, кого ми звикли не помічати", - розповіла Головіна. Режисер охарактеризувала майбутній фільм наступним чином: "Історія про ідеальну людину в неідеальному суспільстві". Адже головний герой позбавлений людських вад: він вегетаріанець, не вживає алкоголю та тютюну; він добрий та чуйний і має невеличку мрію, яка допомагає йому йти вперед, незважаючи на численні перепони.
За словами режисера, вона мріяла зняти фільм на цю тему близько двох років, але фінансових можливостей для цього не було. "Сподіваюся, що люди, коли побачать цей фільм, замисляться над тим, що насправді має значення: зовнішність чи людська суть? Я хочу показати, що варто частіше заглиблюватись в середину особистості; хочу, аби глядачі почули хоча б одного з "відторгнених" людей. Тому що мій герой – не один, насправді таких людей – тисячі", - підкреслила режисер.
Додамо, що на усіх режисерів-переможців тепер чекає кропітка та напружена робота. Оскільки перше, що треба буде зробити після отримання гранту – розробити план зйомок фільму, а згодом розпочати сам знімальний процес. При цьому єдина умова, яку Держава висунула перед авторами – фільм має бути готовим до кінця поточного року. Отже, за три місяці на українців чекає принаймні три прем’єри вітчизняного кінопродукту.
Ольга Москаленко
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас