Чим гірша ситуація в Європі, тим складніше буде банкам в Україні - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чим гірша ситуація в Європі, тим складніше буде банкам в Україні - експерт

1349
Зниження прогнозів за борговим рейтингом єврозони і вибори, що наближаються в Україні, ускладнять доступ комерційних банків до рефінансування своїх зовнішніх боргів. Продовжувати старі і видавати нові міжбанківські кредити своїм дочкам в Україні будуть хіба що російські банки. Європейські ж групи будуть вимагати повернення своїх грошей, які українські банки зараз активно заміщають внесками населення.
"В умовах нинішньої моделі економіки України Європа в умовах невизначеності та всіх ризиків тягне її за собою. Тому чим гіршою буде ситуація в Європі, тим складніше буде Україні, в тому числі із залученням позик та їх умовами", - говорить генеральний директор аналітичної групи Da Vinci Анатолій Баронін.
Зниження прогнозів за борговим рейтингом єврозони від агентства Moody `s зі "стабільного" до "негативного" і заяви представників агентства Fitch про можливий перегляд самого рейтингу до кінця поточного року поки не позначилися на рівні ставок для позичальників з ринків. Більше того, рівень котирувань за кредитно-дефолтними свопами (CDS) для України за минулі 30 днів навіть знизився на 57 пунктів.
Однак експерти очікують зростання котирувань для українських позичальників з наближенням виборів. "Спреди в котируваннях CDS залежать від двох складових напередодні виборів. Перша - це глобальний апетит до ризику, що в даний момент, в очікуванні пом'якшення монетарної політики США і країн єврозони, знижує котирування, в тому числі і для України, - говорить трейдер ІК "Трійка Діалог Україна" Дмитро Сидоров. - Другий чинник - це очікування макроекономічної або політичної нестабільності, наприклад, зміни правлячої влади або неконтрольованої девальвації".
Наприклад, якщо інвестори будуть вважати, що чинна влада не зможе набрати достатньо голосів, щоб сформувати більшість, то спреди кредитно-дефолтних свопів істотно розширяться, і захист від ризику може подорожчати на 10-20% ще до проведення виборів.
При цьому зростання котирувань СDS буде відбиватися і на вартості обслуговування зовнішнього боргу українських компаній (передусім банків). Вартість такого фінансування буде відображати ринкові рівні - тобто якщо на момент рефінансування зовнішнього боргу вартість ресурсів виросте, то материнські структури збільшать вартість фондування всередині компанії. При цьому принаймні на 4-й квартал не випадають до виплати державні зовнішні борги (оформлені єврооблігаціями). Що стосується інших боргів, то тут інформація поки закрита, оскільки НБУ досі не опублікував звіт про короткостроковий зовнішній борг.
Втім, вже зараз зрозуміло, що отримати ресурси від материнських компаній зможуть далеко не всі дочки іноземних банків. "У разі погіршення ситуації в єврозоні деякі європейські материнські банки можуть піти на закриття дочірніх структур в Україні. Тому рішення буде ухвалюватися в кожному конкретному випадку, виходячи з позицій банківської установи та їх інтересу у функціонуванні на українському ринку", - говорить Анатолій Баронін.
Керівник аналітичного підрозділу групи "Інвестиційний капітал Україна" (ICU) Олександр Вальчишен в своїх оцінках більш категоричний. На його думку, рефінансувати борги українських дочок будуть тільки банки з російським капіталом. Решта - ні.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас