Біжи, багатію, біжи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Біжи, багатію, біжи

3515
Найзаможніший бізнесмен Франції, голова концерну Moet Hennessy Louis Vuitton (LVMH) Бернар Арно, звернувся до влади Бельгії із заявкою на отримання бельгійського громадянства. У ЗМІ рішення Арно моментально пов'язали з різким підвищенням податків для французьких багатіїв, а громадськість обрушилася на бізнесмена з критикою. Сам Арно звинувачення в "податковій еміграції" спростував.
Де краще
Про те, що Бернар Арно (Bernard Arnault) подав заявку на отримання бельгійського громадянства, 8 вересня написала місцева газета La Libre Belgique. Видання не забуло нагадати, що Арно за розмірами статку (журнал Forbes оцінює його в 41 мільярд доларів) посідає перше місце не тільки у Франції, але й у всій Європі.
Власник LVMH за обсягами капіталу також знаходиться на четвертому місці в світі після мексиканця Карлоса Сліма (69 мільярдів доларів) і американців Білла Гейтса (61 мільярд) та Уоррена Баффета (44 мільярди). Очевидно, що якщо Арно отримає громадянство Бельгії, він автоматично стане найбагатшим бізнесменом і в цій країні.
Як заявив голова комісії з натуралізації Жорж Даллемань (Georges Dallemagne), для отримання бельгійського громадянства особі, яка подала відповідну заявку, потрібно, серед іншого, довести, що її зв'язки з країною є міцними і тривалими. Арно частково відповідає цій вимозі: хоча він постійно живе в Парижі, у нього є будинок і в Брюсселі.
Втім, розміри статку та інші фактори не вплинуть на швидкість розгляду заявки Арно чиновниками. Даллемань зазначив, що вона буде розглядатися так само, як і всі інші, в порядку загальної черги (а претендентами на громадянство Бельгії зараз є близько 47 тисяч осіб).
Прохання Арно про бельгійське громадянство в ЗМІ відразу ж пов'язали з рішенням французького уряду встановити 75-відсотковий податок на доходи понад мільйон євро на рік. Підвищити навантаження на багатіїв під час передвиборчої кампанії обіцяв президент Франції Франсуа Олланд, відомий своєю заявою про те, що він "не любить багатих". 7 вересня міністр фінансів країни П'єр Московісі (Pierre Moscovici) підтвердив, що такий податок буде введений. У Бельгії, для порівняння, максимальна ставка податку на доходи становить 50 відсотків.
У LVMH підтвердили, що Арно звернувся за отриманням громадянства Бельгії, проте підкреслили, що бізнесмен "був і залишається" платником податків у Франції.
Газета The Daily Telegraph уточнила, що на ринку подейкують про якийсь "секретний" інвестиційний проект бізнесмена, реалізувати який буде простіше, якщо Арно обзаведеться подвійним громадянством. Так, один з експертів припустив, що проект може бути пов'язаний з бельгійським мільярдером Альбером Фрером (Albert Frere), другом і багаторічним партнером Арно.
Незважаючи на всі запевнення Арно в тому, що він, як і раніше, буде платити податки у Франції, критики накинулися на бізнесмена буквально з усіх боків. Так, лідер ультраправої партії "Національний фронт" Марін Ле Пен назвала поведінку Арно "скандальною". Бізнесмен Бернар Тапі (Bernard Tapie), як і Арно, соратник колишнього президента Ніколя Саркозі, заявив, що хоча Франція багато чим зобов'язана Арно, але і він також багато чим зобов'язаний своїй країні, що надала йому в кризу значну фінансову допомогу. Негласний лідер комуністичного "Лівого фронту" Жан-Люк Меленшон (Jean-Luc Melenchon) так і просто назвав "таких, як Арно, паразитами".
Нарешті, газета Liberation помістила на першій сторінці фотографію Арно з валізою і підписала її "Відвали, багатий дурень". Так видання натякнуло на скандальну історію з Саркозі, який образив фермера в 2008 році. Коли на ярмарку в Парижі один із її учасників відмовився потиснути Саркозі руку, висловивши таким чином протест проти сільськогосподарської політики в країні, глава держави, продовжуючи посміхатися, заявив йому: "Відвали, бідний придурок".
Платити більше
Як повідомив 9 вересня сам Олланд, податок на процвітаючих бізнесменів увійде в проект бюджету на 2013 рік, верстати який уряд закінчить до кінця місяця. За рахунок підвищення податкового навантаження бюджет Франції, як очікується, отримає до 20 мільярдів євро, а за рахунок скорочення витрат - ще 10 мільярдів євро. Ще в липні планувалося, що підвищення податків принесе в скарбницю Франції 7,2 мільярда євро.
Одночасно перший за останні 17 років президент-соціаліст відповів тим, хто звинувачував його у недостатній оперативності при вирішенні проблем, з якими зіткнулася Франція на тлі боргової кризи єврозони. "Я не збираюся за чотири місяці зробити те, з чим мої попередники не впоралися за п'ять або десять років", - сказав Олланд. Він також додав, що уряд діє швидко, часу не втрачає і сподівається відновити національну економіку протягом найближчих двох років.
Рішучість Олланда, треба думати, за останній час тільки зміцніла: досі Франції вдавалося уникнути рецесії, однак, за останнім прогнозом місцевого центробанку, в третьому кварталі економіка країни скоротиться - вперше за три роки. До цього протягом трьох кварталів поспіль зростання ВВП виявлялося нульовим.
Підвищені податкові ставки вже діяли у Франції, проте були скасовані попереднім президентом, Саркозі. Таким чином, на думку влади, у багатих французів з'являвся стимул для витрат у рідній країні. Тепер же в ЗМІ стали звучати побоювання, що високі податки відлякають бізнесменів.
Цікаво, але ніхто, здається, вже не згадує про те, що рік тому спочатку Баффет, а слідом за ним - і найбагатша жінка Європи, спадкоємиця косметичної імперії L'Oreal Ліліан Бетанкур (до речі, також соратниця Саркозі) самі закликали свої уряди збільшити податки на багатих.
Що ж, все зрозуміло: коли настають по-справжньому важкі часи, кожен бізнесмен, тим більше процвітаючий, починає думати в першу чергу про себе.
Що таке LVMH
Група LVMH була створена в 1987 році. Це найбільший у світі виробник предметів розкоші; концерну належить більше 60 міжнародних брендів, в тому числі Hennessy, Moet&Chandon, Dom Perignon, Veuve Cliquot, Louis Vuitton, Fendi, Givenchy, Guerlain, Kenzo, Donna Karan, Marc Jacobs, Bulgari та інші. Виручка групи в 2011 році склала 23,7 мільярда євро.
Основним акціонером LVMH з часткою 42,36 відсотка акцій (59,01 відсотка голосуючих акцій) є група Christian Dior. У свою чергу, головним співвласником Christian Dior є Бернар Арно, який очолює ради директорів як в модному домі, так і в LVMH. Арно також обіймає пост головного виконавчого директора LVMH.
Ірина Рябова
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас