Україна не хоче судитися з Росією щодо боргів Тимошенко — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна не хоче судитися з Росією щодо боргів Тимошенко

1160
Уряд України просить суд відхилити позов Міністерства оборони Росії про виплату боргу $402,5 млн, заявив представник українського уряду Андрій Богдан, виступаючи під час судового засідання Господарського суду Києва в середу.
У перерві судового засідання А.Богдан повідомив журналістам, що Кабмін України заперечує проти існування державних гарантій і проти можливості стягнення таких гарантій щодо зобов'язань корпорації ЄЕСУ з держави України і з державного бюджету країни.
"Ми вважаємо, що такі гарантії не надавалися і були підписані листи, які висловлювали особисті думки державних чиновників. Державних гарантій як таких не існувало", - підкреслив він.
"У матеріалах справи відсутні первинні докази, які б підтверджували існування боргу держави Україна перед будь-ким", - сказав представник Кабміну, зазначивши, що уряд просить надати такі докази. А.Богдан підкреслив, що будь-якого роду листи не є гарантією, оскільки для державних гарантій законами передбачена певна процедура.
"Це має бути акт Кабінету міністрів", - сказав А.Богдан, додавши, що це може бути або постанова, або розпорядження.
При цьому представник Кабміну підкреслив, що ще однією обставиною є те, що терміни давності цієї справи вже минули. А.Богдан також додав, що Міністерство оборони Росії має висловлювати свої претензії до корпорації ЄЕСУ і вимагати стягнення таких коштів саме з цієї корпорації.
В даний час у судовому засіданні оголошено перерву до 12.30.
Як повідомлялося, Міністерство оборони РФ звернулося до Господарського суду Києва з позовом про виплату урядом України 3 млрд 239,45 млн грн у справі корпорації ЄЕСУ. Російська сторона зажадала залучити як відповідача, крім Кабміну України, Державну казначейську службу України. ЄЕСУ в справі фігурує як третя особа на боці відповідача.
Один з районних судів Харкова розглядає справу за обвинуваченням екс-прем'єра, лідера партії "Батьківщина" Ю.Тимошенко в махінаціях в рамках корпорації ЄЕСУ, якою вона свого часу керувала.
Прокуратура заявила позов про відшкодування екс-прем'єром України Ю.Тимошенко збитку в розмірі 19,5 млн грн у справі ЄЕСУ. Генпрокурор Віктор Пшонка стверджує, що кримінальна справа проти Ю.Тимошенко щодо корпорації ЄЕСУ була незаконно закрита в 2005 році під тиском тогочасного президента країни Віктора Ющенка відразу після призначення Ю.Тимошенко головою уряду.
В Об'єднаній опозиції "Батьківщина" вважають повідомлення про борги корпорації ЄЕСУ перед Міноборони РФ спробою влади напередодні виборів очорнити ім'я Ю.Тимошенко.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас