Ізраїль хоче, щоб США пригрозили Ірану військовою операцією — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ізраїль хоче, щоб США пригрозили Ірану військовою операцією

384
Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаніягу 11 вересня виступив з різкою критикою на адресу американської адміністрації за її небажання відкрито пригрозити Ірану військовою операцією в разі розвитку ядерної програми, повідомляє Associated Press.
"Нам весь час говорять: 'Почекайте, у нас ще є час'. Я ж відповідаю: 'Чого чекати? До яких пір?'. Країни, які відмовляються формально встановити межі розвитку іранської ядерної програми, не мають морального права заважати Ізраїлю", - заявив Нетаніягу.
"Іран тепер знає, що жодних обмежень перед ним немає. А якщо вони це знають, то що вони будуть робити? Саме те, що роблять зараз: безперешкодно рухатися до прогресу в ядерній сфері і, як наслідок, до ядерної зброї", - додав ізраїльський прем'єр, виступаючи перед журналістами.
Таким чином він відреагував на серію заяв американських офіційних осіб, що відкинули ідею встановити для Ірану чіткі межі розвитку ядерної програми, перехід за які означав би військову операцію. Так, прес-секретар Державного департаменту США Вікторія Нуланд заявила, що "не має сенсу встановлювати якісь крайні терміни або межі". Її начальниця - держсекретар Хілларі Клінтон - підтримала підлеглу: "Ми жодних 'червоних рисок' і крайніх термінів не встановлюємо. Продовження переговорів - набагато більш продуктивна тактика".
Заяви Нетаніягу, названі в ізраїльській пресі "безпрецедентною вербальною атакою на адміністрацію США", за часом майже збіглися з появою нових даних про іранську ядерну програму. Відразу шестеро дипломатів з різних країн заявили Associated Press, що Іран дуже далеко просунувся у роботі "збройової" дослідницької групи, що займається аспектами військового застосування ядерної енергії. Більше того, іранський прогрес у військовій сфері "значно перевершує те, що про нього знає МАГАТЕ".
Розвідки декількох країн (включаючи як мінімум одну європейську) з'ясували, що успішні збройові розробки іранські атомники вели останні три роки. Частково ці дані підтвердилися напередодні, коли МАГАТЕ зажадало від Ірану негайно допустити своїх інспекторів на військову базу в Парчіне, де останні місяці проводилися якісь досліди. У міжнародному агентстві вважають, що Тегеран міг випробовувати там детонатори, які підривають бойовий ядерний заряд. Іран на цю вимогу не відповів.
Ізраїль вважає появу в Ірану ядерної бомби винятково небезпечною для власної безпеки. Іранська влада подібні страхи постійно підігріває, називаючи єврейську державу "раковою пухлиною", яка "незабаром буде видалена". У відповідь на подібні заяви та іранські ядерні розробки Ізраїль публічно не відкидав можливості нанесення по ядерних об'єктах Тегерана ударів з повітря.
США, проте, виступають категорично проти нової війни на Близькому Сході до президентських виборів, в яких бере участь чинний голова держави Барак Обама. На думку Вашингтона, необхідно дати час почати працювати міжнародним санкціям, запровадженим проти Ірану.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас