Німеччина називає борг США тягарем для світової економіки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Німеччина називає борг США тягарем для світової економіки

1278
Міністр фінансів Німеччини Вольфганг Шойбле у вівторок поцікавився, яким чином Сполучені Штати планують справлятися з високим рівнем державного боргу після президентських виборів у листопаді.
У своїй промові в Бундестазі, де повинен був обговорюватися бюджет Німеччини на 2013 рік, Шойбле висловив побоювання з приводу того, що борг США є тягарем для світової економіки. Таким чином він розкритикував Вашингтон, який критикує Європу за те, що та не може впоратися з власною борговою кризою.
У приватних бесідах німецькі чиновники часто висловлюють заклопотаність з приводу рівня боргу США і нездатності політиків досягти консенсусу про те, як зменшити його, але Шойбле в своїх публічних виступах підкреслює ступінь заклопотаності цим питанням в Німеччині.
"Напередодні виборів в Сполучених Штатах існує велика невизначеність щодо того, який курс американські політики виберуть, щоб впоратися з боргами уряду США, які є занадто високими, - заявив Шойбле. - Ми повинні іноді нагадувати собі про це, і світова економіка знає, що обтяжена цим".
Слабка економіка та політичний тупик у Вашингтоні не дозволив помітно скоротити борг у Сполучених Штатах, де дефіцит бюджету протягом трьох останніх років перевищує $1 трильйон.
Це питання стало центральною темою американської виборчої кампанії. Так, республіканський кандидат Мітт Ромні звинуватив президента Барака Обаму в фінансовій безгосподарності, а Білий дім критикує республіканців у Конгресі, що блокує зусилля уряду з приведення американського "фінансового будинку" до ладу.
У минулому році американські законодавці досягли угоди, яка збільшила повноваження Міністерства фінансів США із запозичення, яке на той момент вже досягло свого законного максимуму за запозиченнями. Тим часом, міністр фінансів Тімоті Гайтнер заявив, що Сполучені Штати, ймовірно, досягнуть ліміту запозичень $16,4 трлн до кінця року.
Базована в Парижі Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) застерегла США від різкого скорочення бюджетних витрат, заявивши, що це може порушити крихке відновлення американської економіки.
Якщо американські політики не домовляться про план щодо скорочення державного боргу, в січні в США набере чинності нова хвиля скорочення витрат і підвищення податків, яку називають "фінансовою скелею".
Канцлер Німеччини Ангела Меркель встановила тісні відносини з Обамою, і їхні погляди з багатьох питань зовнішньої політики збігаються. Але члени її консервативної партії вітають кампанію Ромні зі скорочення боргу.
За матеріалами:
reuters.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас