Які професії потрібні столицям — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Які професії потрібні столицям

4007
Знайти подібності та відмінності в кадрових тенденціях - дізнатися, які фахівці в дефіциті і кому за роботу платять найбільше - дає можливість ексклюзивне дослідження "Ринок праці в Києві, Москві, Мінську та Астані в 2011-2012 рр.. ", проведене дослідницькою службою HeadHunter в серпні цього року.
Кого хочуть
Найбільш динамічним ринком за кількістю розміщених вакансій в даний час є столиця Казахстану Астана. За перше півріччя поточного року тут, у порівнянні з аналогічним періодом 2011-го, спостерігалося двократне збільшення вакансій, в Києві - в 1,7 рази. У Москві за цей період попит на робочу силу збільшився на 44%, а в Мінську всього на 18%. Не дивно, що найбільша кількість відгуків на одну вакансію відзначена в Астані - 44. Для порівняння: у Києві за підсумками минулого півріччя - вчетверо менше, у Мінську на одну вакансію в середньому відгукуються 12 разів, у Москві - 27.
У казахів ситуація з пошуком роботи найбільш напружена: як показує hh-індекс, на одне вакантне місце тут претендують п'ять осіб. Жителі Мінська, навпаки, є дефіцитними кадрами - на одну вакансію всього два резюме. За словами менеджера зі зв'язків з громадськістю міжнародного кадрового порталу HeadHunter (hh.ua) Наталії Маціпури, статистика за відгуками свідчить про реальну затребуваність тієї чи іншої вакансії. Особливості по Астані пов'язані з тим, що відкритий конкурентний ринок праці з'явився там лише в останні рік-півтора (до цього кваліфікований персонал в Казахстані шукали переважно через сарафанне радіо).
Роботодавці у всіх містах найчастіше шукають претендентів на посаду менеджера з продажу. Затребуваність фахівців в сфері торгівлі з урахуванням менеджерів по роботі з клієнтами, торгових представників і продавців коливається від 22,3 (в Астані) до 65,5% (в Києві). У топ-3 пошукових запитів компаній в досліджуваних столицях також входить бухгалтер: рейтинг пошукових запитів щодо економічних фахівців (з превалюванням бухгалтерів і головбухів) становить від 2,9% (у Москві) до 10,1% (в Астані).
Однак переваги самих співробітників щодо виду та спрямованості вакансій в разі можливої зміни роботи відрізняються. На першому місці серед пошукових запитів претендентів в усіх чотирьох столицях професія водія. Користуються популярністю також вакансії різноманітних "продавців" і асистентів (як початкові позиції на кар'єрних сходах). З готовністю скрізь (крім Києва) фахівці також розглядають вакансії з інженерно-технічних професій.
Боротьба з "тінню"
Зрозуміло, що за найвищими зарплатами претенденти відправляються до Білокам'яної. Але Київ теж відзначився - протягом багатьох років він залишається найбільш непрозорим ринком праці за кількістю вакансій із зазначеною в них зарплатою (роботодавці позначають її лише в кожній третій вакансії). Для порівняння: рівень прозорості пропонованих зарплат у Москві та Мінську, навпаки, перевищує 60%. "Непрозорість оплати праці в Києві пояснюється тим, що в столиці України присутня надзвичайно широкий діапазон заробітних плат. Претенденти прекрасно знають, що торг доречний, а роботодавці не поспішають афішувати рівень реальних зарплат. Він вказується здебільшого в тих випадках, коли компанії потрібно дуже швидко закрити вакансію", - коментує Наталія Маціпура. У сусідній Москві ще кілька років тому ситуація була схожа. Але через високий рівень конкуренції між роботодавцями прозорість зарплат зараз там вища.
"Кандидатів у столиці РФ просто перекуповують, тоді як нашим фахівцям особливо перебирати харчами не доводиться", - уточнює Наталя Маціпура.
Лідирує Київ і за масштабами безробіття. Так, за оцінками Міжнародної організації праці, від відсутності працевлаштування у нас страждає 8,4% економічно активного населення (в даний час це найвищий рівень загального безробіття серед інших столиць). Зокрема, в Москві в першому кварталі 2012 року цей показник склав 6,5%, в Астані - 5,4%. Хоча, може, вся справа в тому, що в Мінську дані за рівнем безробіття публічно не афішуються.
В цілому ж по ринку праці в Україні зараз спостерігається затишшя - роботодавці закривають тільки "найгарячіші" вакансії. На думку директора по країнах СНД рекрутингової компанії WORLD STAFF Віталія Михайлова, до виборів претенденти будуть поводити себе обережно, через що компаніям буде досить складно заповнити вільні позиції у вересні-жовтні, змусивши людей змінити роботу прямо зараз.
Зарплатна різниця
За останній рік в Астані та Москві спостерігалося невелике зниження пропонованих зарплат для менеджера з продажу. А в Києві та Мінську, навпаки, збільшення - понад 10%. Хоча в даний час у московських "продавців" середня зарплатна пропозиція в 2-2,2 рази більша, ніж у кандидатів Астани ($730) і киян ($795) і втричі більша, в порівнянні з мінчанами ($540). Як не дивно, але в столицях РФ і Білорусі економлять сьогодні на маркетологах - зниження зарплатних пропозицій за даною спеціальністю в цих містах -7% і -2%. При цьому в абсолютному значенні москвичам пощастило, звичайно, більше - $1615 на місяць проти $445 у мінчан. У столиці Казахстану вона збільшилася всього на 1%, в той час як у столиці України фахівцям з маркетингу, які наймаються зараз, готові платити на 27% більше, ніж рік тому, - $715.
Генеральний директор в Астані та Мінську може розраховувати на зарплату, яка вдвічі менша ($2860 і $2800), ніж у Москві ($5970). Однак "білих комірців" повинен порадувати той факт, що заробітні плати топ-менеджерів не зменшуються. Для секретарів за останній рік зарплати помітно "просіли" лише в Києві (на 13%). В інших столицях пропозиції для асистентів керівників, адміністраторів і офіс-менеджерів продовжують зростати.
Цікава ситуація склалася з представниками технічних професій. Так, за пропонованими зарплатами для інженерів Москва та Астана займають стійкі лідируючі позиції - $1740 і $1445 на місяць. Київ дещо відстає - $1255. А Мінськ, незважаючи на запевнення "бацьки" про стійкий розвиток промисловості в плані оплати праці плететься в самому кінці, - інженери можуть розраховувати лише на $640 на місяць. Трохи інша ситуація з іншими технарями - Java-програмістами. Найвища зарплата для них в Москві - $2900, найнижча в Астані - $1035. У Києві ІТ-спецам обіцяють в середньому $2730. А ось в Мінську розробники програмного забезпечення можуть розраховувати на $1690 на місяць.
d_comments_322_k_21
Rus_comments_322_k_21_1
Світлана Попель
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас