Економіка працює на склад — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Економіка працює на склад

2404
У II кварталі темпи зростання української економіки прискорилися до 3%. Така позитивна динаміка була зумовлена як реакцією населення на передвиборні соціальні виплати, так і заповненням складів підприємств. Вплив цих факторів різко знижується вже в цьому кварталі, а значить, на зміну відносно високому зростанню ВВП прийде спад економіки.
Держстат оприлюднив статистику зростання української економіки в II кварталі. За його підсумками ВВП України збільшився на 3%, що значно вище від результатів I кварталу, коли зростання економіки становило 2%. Номінальний ВВП за підсумками II кварталу склав 351,78 млрд грн, а за підсумками першого півріччя - 648,75 млрд грн.
Прискорення зростання економіки було викликано як зростаючим попитом з боку населення, так і збільшенням запасів на складах. Якщо в I кварталі українські підприємства здебільшого реалізували запаси зі своїх складів (обсяг матеріальних запасів скоротився на 10,6 млрд грн), то в II кварталі запаси виросли на 5,8 млрд грн. "Таке зростання пов'язане з більш раннім збиранням врожаю, в результаті чого склади сільськогосподарських підприємств заповнилися", - пояснила аналітик ІК Dragon Capital Олена Білан.
У II кварталі також виріс попит з боку домогосподарств - якщо в I кварталі цей показник склав 9,8%, то в наступному прискорився до 14,3%. "Основою причиною такого високого попиту стали соціальні виплати напередодні виборів, а також девальваційні очікування населення", - пояснив виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко. У той же час попит з боку держсектора підвищився несуттєво - з 1,9% до 2,5%, що цілком можна пояснити збільшенням бюджетних витрат напередодні проведення Євро-2012.
Експерти попереджають, що вплив факторів, що забезпечили прискорення зростання ВВП в II кварталі, вже завершується, тому українську економіку чекає різке гальмування. "Девальваційні очікування населення, швидше за все, будуть впливати на внутрішній попит лише до закінчення передвиборного періоду. Потім можна чекати проведення урядом більш жорсткої соціальної політики, в результаті якої населення стане більш економним, а значить, внутрішній попит істотно сповільниться", - відзначає пані Білан. За її словами, в III кварталі можна чекати невеликого спаду економіки - на рівні 0,3%, а показники IV кварталу будуть близькі до нуля. Таким чином, за підсумками цього року реальний ВВП зросте лише на 1%, а в 2013 році прискориться до 2,5%. Такі прогнози набагато гірші від очікувань Кабміну. Нагадаємо, дійсний урядовий прогноз зростання ВВП на 2012 рік становить 3,9%, а в 2013 році Мінфін очікує прискорення зростання економіки до 4,5%.
В уряді заперечують песимістичні прогнози експертів. "В економічному та соціальному плані ця осінь буде нічим не гіршою від попередньої. Жодних підстав для апокаліптичних прогнозів немає", - заявив раніше прем'єр-міністр Микола Азаров. Втім, неофіційно в уряді визнають вірогідність спаду ВВП не тільки за підсумками III кварталу, але і за підсумками IV кварталу, що перевершує найбільш негативні прогнози експертів.
daily_138_w455
Юрій Панченко
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас