Іранські мобільні оператори не пропускають слово "долар" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Іранські мобільні оператори не пропускають слово "долар"

1024
В Ірані почали блокувати SMS зі словом "долар" англійською мовою і на фарсі. Абоненти не отримують такі повідомлення.
Крім того, заблоковано SMS, що містять словосполучення "іноземна валюта" на фарсі. У той же час, повідомлення з позначеннями долара ("USD" та значком "$"), а також зі словом "євро" відправляються вільно. Найбільші стільникові оператори Ірану - MCI і Irancell - заявили, що вони не фільтрують подібні повідомлення.
Інформація про курс долара зникла з декількох іранських сайтів, які публікують вартість валют. На сайті Mesghal, який розміщує такі дані, вказана ціна долара 25650 ріалів. У свою чергу, трейдери повідомили, що на вуличних торгах долар піднявся вже до 26 400 ріалів.
Курс долара в обмінних пунктах Тегерана склав 26000 ріалів. Таким чином, у порівнянні з початком серпня, американська валюта зміцнилася майже на 4,5 тисячі іранських ріалів, або більш ніж на 20%. З початку року курс іранської валюти обвалився вже більш ніж на 50%.
В даний час вільних торгів на валютній біржі в Ірані немає, через що ринковий курс долара до ріалу набагато вищий від офіційного. Падіння курсу іранського ріала в 2012 році пояснюється міжнародними санкціями відносно цієї країни з боку США та ЄС. Європа перестала купувати іранську нафту із середини літа, а США наклали на сировину з цієї країни ембарго ще раніше. В результаті експорт нафти, що є головною статтею Ірану, впав на 40%. Споживчі товари країна, навпаки, здебільшого імпортує.
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас