Завищені плани щодо виконання держбюджету заважають митній реформі - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Завищені плани щодо виконання держбюджету заважають митній реформі - експерт

369
Уряд не повинен ставити митниці завищені плани щодо наповнення держбюджету, оскільки це може перешкодити проведенню митної реформи в Україні.
Таку думку висловили учасники круглого столу "Держбюджет і новий Митний кодекс: як збільшити надходження до скарбниці і не допустити зростання цін на імпортні товари?", організованого за інформаційної підтримки "Дзеркала тижня. Україна".
- Митниця вже не так успішно виконує завдання Януковича з наповнення бюджету
"Можна поставити надходження 30% митниці і після цього говорити, що є недовиконання", - зазначив народний депутат, голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики Віталій Хомутинник.
Аналізуючи вплив Митного кодексу на поточну динаміку бюджетних надходжень, Хомутинник підкреслив, що ДМСУ стала більш активно визначати митну вартість товарів на основі ціни угод.
"Я переконаний в тому, що застосування нової редакції Митного кодексу з часом дасть набагато більше надходжень. Якщо бізнес почне працювати легально, і буде відчувати, що ніхто не буде йому ставити перешкоди, то товарообіг, безумовно, збільшиться, і збільшаться податкові платежі", - резюмував парламентарій.
На думку ж старшого радника "Альфа-Банку" (Україна) Романа Шпека, при аналізі поточної митної динаміки слід враховувати неодмінно завищені макропоказники, закладені в держбюджеті. Адже в результаті митниці, як і Податковій, ставляться завдання, неадекватні реальній економічній динаміці. "У нас 0% інфляція, а бюджетні доходи прораховані при інфляції 7,9%. Тенденція зростання витрат держбюджету випереджає тенденцію зростання його доходів", - нагадує фінансист.
У свою чергу співголова митного комітету Європейської бізнес-асоціації (ЄБА) Денис Щендрик звернув увагу на те, що "навіть невелике невиконання плану може спрямувати позитивні моменти Митного кодексу в не дуже позитивне русло" і вилитися у посилення тиску на бізнес.
Нагадаємо, що за даними Мінфіну за 8 місяців ДМСУ забезпечила надходження 83,1 млрд грн в держскарбницю, виконавши таким чином розпис (цільові орієнтири) на 98,7%.
Раніше повідомлялося, що президент Віктор Янукович дав старт кампанії з наведення порядку в митній політиці, а річний план Держмитниці щодо зборів податків збільшено на 7 млрд грн. Про це повідомив високопоставлений співробітник митниці.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас