Російський варіант розмежування моря залишить Україну без газових родовищ -ЗМІ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Російський варіант розмежування моря залишить Україну без газових родовищ -ЗМІ

Енергетика
5956
Росія пропонує Україні варіант розмежування Азовського і Чорного морів та Керченської протоки, згідно з яким кордон буде значно відсунуто в бік українського берега. У результаті Росія розраховує отримати в Керченській протоці право контролю над входом і виходом практично всіх кораблів. Крім того, Україна може втратити газоносну площу Палласа на морському шельфі. Про це у своїй статті для ZN.UA пише політичний оглядач Володимир Кравченко.
Стали відомі деталі російського варіанту розмежування морських просторів. "Кордон буде проходити не по Керч-Єнікальському каналу, як усі попередні часи домагалася Москва: він залишається українським. Але наші північно-східні сусіди пропонують розмежувати Керченську протоку таким чином, щоб частини каналу в районах Азовського і Чорного морів були на російській ділянці акваторії. Далі російська дипломатія пропонує змістити вихід з Керченської протоки в Азовському і Чорному морях у бік України", - йдеться в статті.
Нарешті, повинна бути створена спільна корпорація з використання Керч-Єнікальського каналу. При цьому російські дипломати відстоюють позицію, що створення спільної корпорації та підписання угоди про делімітацію повинно відбутися одночасно. У Києві ж проти такого підходу. Тут виступають за те, що спочатку повинні бути оформлені кордони, і тільки потім створюватися СП.
"Будь-які переговори - це пошук компромісу. Але він не повинен суперечити національним інтересам. А що означають ці російські пропозиції для України? Деякі фахівці вважають, що на такі умови Україна могла б погодитися років п'ятнадцять тому, але не зараз. Так, Україна отримує кордон. І Керч-Єнікальський канал буде в цілому знаходитися на українській частині протоки. Але, по-перше, Росія отримує в Керченській протоці право контролю над входом і виходом практично всіх кораблів. І якщо угода 2003-го, що дозволяла Москві блокувати вхід в Азовське море військових кораблів третіх країн, давала росіянам ключ від каналу і протоки, то, у разі схвалення українцями їх пропозицій, Кремль отримує в свою власність самі "двері", - пише оглядач.
По-друге, відзначає автор статті, розмежування Азовського і Чорного морів за російським варіантом означає для України фактично відмову від узгодженого раніше принципу серединної лінії. Для Києва це не лише серйозні територіальні втрати. Так, в районі лінії кордону в Чорному морі, пропонованої українською стороною, перебуває досить добре розвідана газоносна площа Палласа. Росіяни також не проти розробляти це родовище. Їх варіант передбачає, що кордон буде відсунуто на дві морські милі в бік України. У такому випадку українські права на це родовище стають більш сумнівними. А в умовах, коли Київ намагається зменшити свою енергетичну залежність від Москви, втрата площі Палласа буде вельми відчутним ударом для нашої країни.
"По-третє, хоча майбутня корпорація і буде називатися "спільною українсько-російською", але фактично вона буде російською: росіяни знайдуть тисячу лазівок, щоб вичавити українську сторону з цього СП і самим збирати лоцманські збори, не передаючи їх Києву. Передача ж прав з контролю за судноплавством означає не тільки втрату значної частини лоцманських зборів для Керченського порту, але і обмеження суверенітету нашої країни над власною територією. Крім того, якщо спільна корпорація відповідає за режим судноплавства Керч-Єнікальським каналом, то за безпеку плавання в районі каналу, у відповідності з міжнародним правом, відповідальність несе Україна", - йдеться у статті.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас