Єврокомісія VS "Газпром" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Єврокомісія VS "Газпром"

Енергетика
1646
Середина цього тижня стала провальною для РАТ "Газпром". Російський монополіст втратив понад 2 мільярди дол. у капіталізації, оскільки його акції подешевшали на 2%. Російська преса з цього приводу зазначає, що ціну "Газпрому" підкосила Єврокомісія, розпочавши проти нього антимонопольне розслідування.
Нагадаємо, що воно ведеться проти "Газпрому" за трьома можливими випадками порушень конкуренції. Питання ставляться таким чином: чи не розділив російський монополіст ринків газу, ускладнивши вільні постачання до країн — членів ЄС? чи не перешкоджав він диверсифікації постачань газу? чи не встановив для своїх клієнтів несправедливі ціни, поставивши їх у залежність від цін на нафту? Єврокомісія не оголосила про терміни розслідування, але поінформувала, що справа розглядатиметься в пріоритетному порядку. Саме по собі розслідування, яке торкається восьми держав ЄС — Польщі, Чехії, Словаччини, Угорщини, Болгарії, Естонії, Литви і Латвії, за словами єврочиновників, ще не означає, що "Газпром" буде визнано винним. Але послідовність, з якою стосовно нього збираються компрометуючі факти, підтверджує, що Єврокомісії не до жартів. Торік "Газпром" вже потрапляв під її "ковпак" з приводу порушень європейського антимонопольного законодавства. Під час обшуку у штаб-квартирі монополіста в Берліні і в компаній — його європейських партнерів зібрано необхідну інформацію.
Нинішній антимонопольний "наїзд" і пов’язане з цим падіння акцій неабияк занепокоїло учасників російського фондового ринку, на якому акції "Газпрому" завжди вважалися блакитними фішками і визначали загальний тренд руху. Заступник генерального директора компанії "Церіх Кепітал Менеджмент" Андрій Верников вважає, що це розслідування "перешкоджає надходженню до кінцевого споживача в Європі — меті, якої домагається "Газпром". Тому протягом кількох найближчих днів динаміка акцій буде "гіршою за ринок", оскільки інвестори зменшуватимуть кількість акцій газового гіганта в портфелях". Російські аналітики побоюються: якщо вину "Газпрому" буде доведено, це може загрожувати компанії іміджевими втратами і великими штрафами (до 10% річного виторгу в країні, де було вчинено порушення). Розмір штрафу може сягти 4 мільярдів дол. А крім того, "Газпромові", можливо, доведеться змінити систему ціноутворення в його експортних контрактах, що також може призвести до значних втрат.
Тому головне завдання "Газпрому" зараз — не дати ринкові приводу для паніки. Схоже, тут вважають за можливе не озираючись бравірувати своїм становищем і навіть блефувати, аби не завдати шкоди репутації. Чи не тому "Газпром", у відповідь на повідомлення Єврокомісії, в більш ніж різкій формі заявив, що є стратегічною державною компанією, працює за російськими законами і не перебуває в компетенції Брюсселя.
Отже, монополіст власноруч копає собі яму на найпривабливішому, європейському, ринку. Утім, для європейських експертів це, здається, не новина... "На мій погляд, великої шкоди репутації "Газпрому" і всієї Росії було вже завдано під час газової війни з Україною, — сказав EuroNews експерт з енергетики Крістіан Егенхофер. — Відтоді ЄС зменшує свою залежність від постачань газу з Росії, а її вплив на енергетичний ринок і репутація вже не такі, як раніше". Офіційний представник ЄК Марлене Хольцнер днями заявила: "Якщо найближчими місяцями нам стане зрозуміло, що з постачанням газу будуть певні труднощі, ми тепер готові до цього набагато краще, ніж колись". Вона розповіла, що Євросоюз веде переговори про постачання газу з Азербайджаном і Туркменією, гарантуючи тим самим на майбутнє більш диверсифіковані джерела постачання. "І якщо ми матимемо труднощі з одним із партнерів, то звернемося до інших", — додала вона.
Як позначиться ця ситуація на найвищій в Європі ціні газу, що її змушена платити "Газпромові" Україна? Чи не допоможе вона українському урядові під час безплідних газових переговорів, що тривають уже два роки?
КОМЕНТАР
Олександр НАРБУТ, незалежний енергетичний експерт:
— На жаль, сьогодні позиція України вельми пасивна у спробах протистояти російському монополістові. Я не чув, щоб представники нашого уряду або міністр енергетики надав Єврокомісії якісь відповідні спеціальні матеріали чи подав звернення, домагаючись, щоб у розслідуванні були враховані і ті контракти, які наш прем’єр-міністр Микола Азаров та інші українські керівники високого рангу називали кабальними і несправедливими. Мені здається, що на ціну газу для України скоріше можуть вплинути інші процеси. Я побоююся, що слабкість українського керівництва змусить його піти на поступки при вирішенні питань вступу до єдиного митного простору, а також в процесі приватизації об’єктів, якими цікавиться Росія, — починаючи з "Турбоатома" і закінчуючи підземними сховищами газу. Мені здається, що наша пасивність практично виключає якісь позитивні результати для України від ініційованого Єврокомісією розслідування.
Геннадій РЯБЦЕВ, заступник директора НТЦ "Психея":
— Поки рано говорити, яким чином усе це вплине на ціну газу для України, оскільки антимонопольне розслідування ще не закінчене. Але якщо буде доведений останній пункт, у якому говориться, що "Газпром" завищив ціну газу для європейських споживачів, тоді це може бути використано під час українсько-російських перетрактацій для доказів того, що в угодах 2009 року з Україною монополіст також завищив ціну. Це може бути використано також і в міжнародному суді, якщо до нього, звичайно, дійде. Проте слід враховувати, що це вже не перше антимонопольне розслідування проти "Газпрому", але поки якихось серйозних наслідків для російської монополії не було. Йдеться про те, що ніхто з європейських політиків не зацікавлений сваритися з "Газпромом" фактично через дрібниці. На мою думку, це розслідування, скоріше за все, є спробою схилити Росію до зниження цін газу за довгостроковими контрактами.
Дмитро МАРУНИЧ, директор Інституту енергетичних досліджень:
— Я вважаю, що в короткостроковій перспективі розслідування, почате Єврокомісією, взагалі ніяк не торкнеться політики газових цін для України. Наші стосунки з "Газпромом" — це одне, а його взаємини з європейськими країнами — зовсім інше. А ось у середньостроковій перспективі, якщо Україна продовжить послідовний рух у бік європейського газового ринку, то вочевидь, що це може стати прецедентом — і "Газпром", і європейські партнери накладатимуть і звірятимуть процеси, що йдуть між "Газпромом" і Європою, на українсько-російські газові стосунки. А зараз наші ринки, на жаль, абсолютно не кореспондуються. І вочевидь, що при будь-яких можливих рішеннях антимонопольних органів жодного прямого впливу на взаємини України і Росії і на ціну російського газу для України не буде. А якщо ми інтегруємося в Європу, то до нас застосовуватимуться все ті ж принципи, що і до решти країн ЄС, зокрема можна буде розраховувати на захист від дискримінації. А поки, вважаю, "Газпром" не злякається цього розслідування і не стане лояльнішим до України. Наскільки я зрозумів з реакції монополіста, він не бачить для себе підстав надто перейматися або панікувати. А оскільки проблеми з Єврокомісією почалися ще минулого року (пригадаймо обшуки в офісах "Газпрому"), то, я сподіваюся, в "Газпромі" вже підготувалися.
В’ячеслав КНЯЖНИЦЬКИЙ, незалежний експерт:
— Вони проводять своє розслідування тому, що у них працюють закони і є від чого відштовхуватися. Якби ми своєчасно зробили все, як треба, хоча б у рамках Енергетичного співтовариства, тоді б і у нас не було таких газових проблем. Так зробили Литва, Естонія, Польща. Вони керуються своїм законодавством, а у нас його немає. Нам потрібно створювати свою нормальну правову базу в енергетичній сфері відповідно до наших зобов’язань перед Європою. Хоча б у рамках Енергетичного співтовариства — тоді б у нас була зовсім інша історія. Наприкінці минулого року проходило засідання міністерської ради Енергоспівтовариства, де нас попросили підтримати зміни в угоді про введення так званого третього пакету. Але ми до цього часу, за моєю інформацією, навіть не дали відповіді. Адже не йшлося про те, щоб упроваджувати цей пакет. Як і будь-який цивілізований член Енергоспівтовариства, ми просто повинні були дати згоду на внесення змін до відповідної угоди. Звичайно, стежити за розслідуванням Єврокомісії нам необхідно. Це для нас колосальний досвід, який потрібно вивчити і більше не говорити про запрошення "Газпрому" в консорціум, оскільки ми вже ухвалили закон про ринок газу, що ґрунтується на другому пакеті Енергоспівтовариства, що передбачає відділення транспортування газу від інших функцій НАК "Нафтогаз України". Віталій Княжанський
За матеріалами:
День
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас