НБУ зізнався, що сам спровокував стрибок долара — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ зізнався, що сам спровокував стрибок долара

Валюта
7973
У Національному банку України (НБУ) визнали, що спровокували коливання курсу гривні, видавши банкам річне рефінансування.
"31 серпня НБУ провів перший тендер на видачу довгострокового рефінансування на рік - на 3,825 мільярда гривень. В понеділок ці гроші були видані, а у вівторок частина цих коштів опинилася на валютному ринку. Ми цього чекали, хоча, звичайно, хотіли, щоб всі гроші пішли в економіку", - сказав директор департаменту аналізу і прогнозування грошово-кредитного ринку НБУ Сергій Кораблін, пише "Коммерсантъ-Украина".
Учасниками тендеру були всього три банки, які отримали ці гроші на 358 днів під 7,5% річних (облікова ставка). Їх назви не розголошуються з міркувань банківської таємниці. Також раніше повідомлялося, що валютні спекуляції здійснювали чотири банки.
Усвідомивши наявність спекулятивних наслідків від видачі довгострокових ресурсів, в НБУ, тим не менш, не планують відмовлятися від них і повертатися до практики видачі коштів на термін до 90 днів. Замість цього регулятор обіцяє "уважно підходити" до таких рішень.
"Банки заявляють, що у них немає ліквідності, але в сім'ї не без виродка. Як тільки гроші з'являються, обов'язково якийсь шалапут заганяє їх не туди, куди треба. Декілька банків відразу вийшли на міжбанк, але спекулянтам добре дадуть по руках", - пообіцяв голова Ради НБУ, народний депутат від Партії регіонів Ігор Прасолов.
Що саме загрожує банкам за спекуляції, незрозуміло: у законодавстві немає такого порушення, як спрямування коштів рефінансування на купівлю іноземної валюти.
Експерти вважають, що видача довгострокового фінансування залишається єдиною можливістю уникнути гострої кризи ліквідності. Однак центробанку слід зменшити ризики валютних спекуляцій.
Нагадаємо, на цьому тижні курс гривні на міжбанківському валютному ринку впав до 8,2 гривні/долар - мінімуму за останні три роки.
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас