Девальвувати не можна тримати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Девальвувати не можна тримати

Валюта
9440
Політика фіксованого курсу гривні давно зробила девальвацію лише питанням часу. Однак, як сильно подорожчає долар і чи повторить він сценарій осені 2008 року - сказати складно.
Україна давно звикла до того, що восени приходять не тільки морози, але і підвищений попит на іноземну валюту, як з боку бізнесу, так і населення. Однак, цього року вересень приніс чимало сюрпризів.
Так, у п'ятницю 31 серпня гривня почала активно дешевшати, і верхня планка готівкового обмінного курсу долара, за якою банки продавали валюту, наблизилася до 8,15 гривні.
Однак, найсильніше "бакс" рвонув у перші робочі дні вересня, коли американська валюта спочатку "переступила" 8,15 гривні, а потім - і 8,17 гривні, підібравшись до 8,2 гривні за долар.
"Офіційна" причина того, що відбувається, знайшлася досить швидко: як з'ясувалося, в останню п'ятницю серпня НБУ провів тендер з рефінансування, надавши банкам майже 4 мільярди гривень.
Як і в 2008 році, ці гроші потрапили на міжбанк, де утворився дефіцит валюти, що і призвело до різкого зростання курсу долара.
За словами джерела "РЕ" в одному з банків, в середу НБУ надав державному Ощадбанку велику суму, з якою той вийшов на міжбанк, збивши курс нижче 8,15 гривні за долар.
Міжбанківський валютний ринок, гривня/долар
2012-09-06-16-f9352a9e5bcad7909e292bb005157158
Таким чином ситуацію вдалося вирівняти, але цей сплеск став показовим. Він довів, що девальвація, про яку так багато і часто говорять аналітики, банкіри та політики, стає реальною загрозою, і стабільність гривні - під великим питанням.
Реальна загроза
Насправді, Україна живе в умовах стабільного валютного курсу вже більше трьох років, з початку 2009 року, коли Нацбанку таки вдалося вгамувати схвильовану хвилею кризи гривню, і загнати долар в рамки 7,9-8,1 гривень. З тих пір курс практично не виходив за ці межі.
І хоча девальвація - це улюблена тема багатьох експертів, а також передвиборних слоганів, які з року в рік пророкують вітчизняній валюті обвал, в поточному році тема послаблення гривні стала особливо реальною.
І справа не тільки в майбутніх виборах, вони, якраз, мають більшою мірою психологічний вплив, в той час як реальна макроекономічна ситуація далека від райдужної.
Найбільш мальовничий показник - це дефіцит зовнішньої торгівлі.
"Починаючи з 2011 року дефіцит торговельного сальдо України постійно зростає. А притік валюти за фінансовим рахунком до кінця року буде недостатнім через відсутність реальних джерел запозичення", - говорить аналітик Укрсоцбанку Оксана Брусенська.
Якщо подивитися на дані Державної служби статистики, за підсумками 1 півріччя 2011 року від'ємне сальдо зовнішньої торгівлі становило 1,77 мільярда доларів, а за підсумками 1 півріччя 2012 року воно збільшилося майже в 2,2 рази - до 3,86 мільярда.
Простіше кажучи, імпорт значно перевищує експорт. В результаті, експортери втрачають свої позиції, і один із шляхів захисту їх конкурентоспроможності - це девальвація.
Сальдо та обсяги зовнішньої торгівлі України в 1 півріччі 2011 та 1 півріччі 2012 року, мільярди доларів
2012-09-06-16-b940241f8e7d52f8ad0ce2e0d09eff61
Джерело: Державна служба статистики
"За поточного курсу гривні Україна стала неконкурентоспроможною на світовому ринку. Це підтверджується зростаючим дефіцитом торговельного балансу, зниженням притоку прямих іноземних інвестицій", - вважає керуючий інвестиційними та пенсійними фондами "Кінто" Микола М'який.
Крім того, на гривню тисне і слабкий євро, який ще з весни значно втратив свої позиції відносно долара.
Плюс до всього, обсяг золотовалютних резервів Нацбанку балансує на межі критичних показників.
Наприклад, якщо на початку 2011 року сума ЗВР досягала майже 35 мільярдів доларів, то в липні цього року їх обсяг опустився нижче 30 мільярдів доларів, а тут не далеко і до "червоної позначки" 25 мільярдів доларів - це сума, яка покриває обсяг тримісячного імпорту, і опускатися нижче неї надзвичайно небезпечно.
Динаміка золотовалютних резервів Національного банку, мільярдів доларів
01.01.2009
31,54
01.01.2010
26,51
01.01.2011
34,58
01.01.2012
31,80
01.02.2012
31,36
01.03.2012
31,05
01.04.2012
31,13
01.05.2012
31,66
01.06.2012
30,76
01.07.2012
29,32
01.08.2012
30,08
Джерело: дані НБУ
Ще один важливий факт - довіра населення до національної валюти, на жаль, також падає. Це чітко помітно за динамікою готівкової купівлі долару населенням.
Наприклад, якщо в квітні банки продали населенню на 210 мільйонів доларів більше, ніж купили, то в травні - на 520 мільйонів доларів, у червні - на 740 мільйонів доларів, а в липні сальдо між купівлею і продажем валюти склало вже 810 мільйонів доларів.
Про те, що гривня не користується особливою любов'ю, свідчать і високі депозитні ставки, які досягають 25%, а в деяких банках - навіть вище.
Але навіть це не допомагає: наприклад, в липні 2012 року частка депозитів фізосіб в порівнянні з червнем скоротилася в загальному портфелі банків на 0,6%, до 65,2%.
Повна свобода
Незважаючи на песимізм і похмурі прогнози, потрібно розуміти, що фактор виборів, скоріш за все, не дозволить НБУ допустити різку девальвацію в найближчі місяці.
До того ж, осінь - це звичний період початку бізнес-активності після літнього затишшя, відновлення експортно-імпортних розрахунків, в тому числі - за газ, що знову буде тиснути на гривню.
"Така ситуація повторюється з місяця в місяць, і гривня завжди повертається в звичне русло. Так трапиться і цього разу. А той факт, що обмінний курс в держбанках в ці дні практично не перевищує 8,1 гривень, лише підтверджує, що ослаблення гривні - явище тимчасове", - підкреслює член правління Промінвестбанку Владислав Кравець.
Інше питання, що ситуація з курсом після виборів може кардинально змінитися. Адже якщо кризові явища в світовій економіці посиляться, то гривні доведеться девальвувати.
І з точки зору економії валютних резервів, краще це зробити одномоментно, оскільки в умовах підвищеного попиту населення на іноземну валюту поступова девальвація буде цей попит лише підігрівати і приводити до невиправданих витрат валютних запасів НБУ.
"Є різні підходи до визначення справедливого рівня курсу: за відсотковими ставками, за рівнем цін, за платіжним балансом. На мій погляд, для нашої країни це курс, при якому врівноважується наш торговий баланс. На даний момент, це приблизно 10,5 гривні за долар", - оцінює Микола М'який.
Більше того, Національний банк вже не раз обережно заявляв про свою готовність перейти до політики "плаваючого" валютного курсу.
Не так давно про це повідомила директор генерального департаменту грошово-кредитної політики НБУ Олена Щербакова, за словами якої Україна вже в найближчому майбутньому буде переходити до гнучкого курсу. Крім того, аналогічні рекомендації неодноразово давав і Міжнародний валютний фонд.
Адже фактично фіксований курс не виконує інформаційної функції. Тобто, ринок не отримує відгуку - чи є дефіцит або надлишок валюти.
Крім того, фіксований курс не пом'якшує наслідки зовнішніх шоків і не дозволяє Нацбанку проводити незалежну монетарну політику.
Тим не менше, якщо для промисловості девальвація і вільне курсоутворення вигідно, оскільки вона працює на експорт, для банків і населення - це важкий удар.
"Падіння гривні призведе до суттєвого зростання інфляції, падіння внутрішнього попиту, на якому зараз зберігається слабке зростання економіки України", - вважає керівник аналітичного департаменту ІГ "АРТ Капітал" Ігор Путілін.
Але всі добре розуміють, що стабільність національної валюти залежить не стільки від волі регулятора, скільки від своєчасного обслуговування державних боргів, дефіциту бюджету країни, в тому числі і "Нафтогазу", і Пенсійного фонду, сальдо торговельного балансу, захищеності національного виробника, прив’язки гривні до долара США.
Тому, поки не будуть вирішені багато проблем в економіці - заміщення імпорту вітчизняними товарами, посилення якості експортної продукції, диверсифікація каналів купівлі стратегічно важливих ресурсів, таких як газ, - вільне курсоутворення навряд чи призведе до позитивного результату, а, швидше, до паніки серед населення, яка буде лише підштовхувати девальвацію до нових рекордів.
В'ячеслав Коваленко
За матеріалами:
Реальна економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас